5,670 seconden per brief: "Bpost vermaalt menselijk potentieel tot appelmoes"

De werkdruk is volgens de vakbonden onhoudbaar geworden bij Bpost. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Alles wat de postbodes doen is gechronometreerd. Zo is er om een brief te posten 5,670 seconden voorzien. "Mensen verlaten om de hoge werkdruk Bpost en gaan elders voor een lager loon werken", zegt Jean-Pierre Nyns van het ACOD aan VRT Nieuws.
Jonas Hamers / ImageGlobe

De vakbonden van de post willen af van wat ze de onrealistische timing noemen die postbodes krijgen per taak. Die timing wordt opgelegd door Georoute. "Georoute is besparingssoftware", zegt Nyns van de socialistische vakbond. "We zitten aan de tiende versie van het programma. Je kunt dus stellen dat we aan de tiende zware besparing zitten bij Bpost."

Het door de bonden veel bekritiseerde softwaresysteem geeft iedere postbode een exacte timing per taak, vaak uitgerekend tot op een duizendste van een seconde. Zo krijgt een postbode om een brief in een brievenbus te stoppen welgeteld 5,670 seconden. "We stellen vast dat de meeste postbodes onvoldoende tijd hebben om alles te doen en daardoor structureel moeten overwerken, zonder dat daar een compensatie tegenover staat."

Donderdag wordt het programma normaal gesproken geĆ«valueerd. De bonden willen een meer realistische timing. "Vergeet niet dat wij op de openbare werk werken. Het wordt steeds drukker op de weg, maar ook daar wordt geen rekening mee gehouden", zegt Nyns. Het systeem zorgt er volgens hem voor dat postbodes massaal thuis blijven. "Het absenteĆÆsme zit in stijgende lijn. Let op: dat is geen profitariaat, maar mensen melden zich ziek, omdat ze zelf hun verlof nauwelijks mogen opnemen."

Volgens de vakbondsman kan het op deze manier niet langer. "Bij Bpost vermalen ze menselijk potentieel tot appelmoes", zegt hij fel. "De werkdruk is zo hoog dat mensen bij Bpost vertrekken om elders voor een lager loon te gaan werken."

"We evalueren voortdurend"

Bij Bpost zelf is te horen dat het Georoutesysteem is vastgelegd na intens sociaal overleg. "We evalueren ook voortdurend de richttijden. Het is een theoretisch model dat aan de praktijk wordt aangepast. Het zijn gemiddelden die geen wet zijn, maar een richting aangeven", zegt woordvoerster Barbara Van Speybrouck.

Bpost doet op het terrein metingen om de tijd te bepalen die voor elke activiteit nodig is. "We gebruiken daarvoor een methode die goedgekeurd werd door de Universiteit van Bergen en waarmee we kunnen garanderen dat de uitgevoerde metingen statistisch relevant zijn. (...) Tot slot blijven we luisteren naar de postbodes en passen we de normen aan indien de aanpassingen gerechtvaardigd zijn."

Van Speybrouck benadrukt dat de tijdsnormen die vermeld worden in de Mediahuis-kranten gebaseerd zijn op objectieve metingen op het terrein en "rekening houden met de werkmethodes en de strengste veiligheidsmaatregelen". Ze nuanceert ook de normen, aangezien in de vermelde 5,66 seconden niet de trajecttijd en de tijd om de ronde voor te bereiden inbegrepen zijn.

Meest gelezen