Langdurig zieken terug aan het werk: goed voor zieke én schatkist

Langdurig zieken helpen weer aan de slag te gaan, is goed voor de zieke zelf, maar ook goed voor de sociale zekerheid. Dat blijkt uit een studie van het Hoger Instituut van de Arbeid (HIVA) in opdracht van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

De onderzoekers volgden een jaar lang 2.120 mensen op die een ziekte-uitkering uitbetaald kregen. De grootste groep van hen was al langer dan een jaar arbeidsongeschikt. Maar ze hadden zelf aangegeven dat ze graag weer aan de slag wilden en kregen daarbij hulp van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

3 op de 10 kon na de begeleiding onmiddellijk aan het werk. De helft van hen deeltijds. "Een goed resultaat", volgens Jozef Pacolet van het HIVA. "Want langdurig zieken hebben vaak een dubbele handicap. Ze zijn arbeidsongeschikt of bijna genezen en zijn vaak het contact of contract verloren met hun werkgever en dus werkzoekend."

7 op 10 zonder job

Wie werk vond, slaagde er ook in om het al zeker een jaar te houden. Opvallend was wel dat maar 1 op de 7 weer aan de slag kon bij zijn vroegere werkgever. "Geen slechte zaak", vindt minister Muyters. "Je bent bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur en hebt een trauma opgelopen rond het rijden met zo'n voertuig. Het is goed dat je met de begeleiding van VDAB in een totaal andere job terechtkomt, waar je ook de talenten en competenties voor hebt."

Maar niet voor iedereen leidde de begeleiding tot werk. Een meerderheid van de langdurig zieken, 6 op de 10, herviel en bleef zitten in de ziekteverzekering. 1 op de 10 genas maar vond toch geen job.

Toch is het de moeite om in begeleiding te investeren, berekende Pacolet. "De kosten voor de overheid van een gemiddelde begeleiding zijn in drie maanden terugverdiend", legt hij uit. De dertig procent die wél aan de slag kan, krijgt immers geen uitkering meer en begint opnieuw sociale bijdragen te betalen.

Meest gelezen