Het wordt gemakkelijker om van geslacht te veranderen Auteur: Heidi Van Rompuy, Dominique Fiers

do 08/12/2016 - 08:40 Update: do 08/12/2016 - 12:46 Heidi Van Rompuy, Dominique Fiers Belgische transgenders moeten in de toekomst geen zware geslachtsoperatie meer ondergaan om officieel van geslacht te kunnen veranderen. Dat staat in de nieuwe transgenderwet, die pas morgen op de ministerraad zal worden voorgelegd. Daarnaast zullen kinderen al vanaf 12 jaar van naam kunnen veranderen. Transgenders zelf reageren positief op het nieuws, maar hier en daar klinken ook waarschuwingen. "Het wordt nu wel heel gemakkelijk. Het blijft een heel moeilijk proces en uiteindelijk moet je het wel zelf doen", aldus een luisteraar op Studio Brussel.

Wie vandaag de dag van geslacht wil veranderen, moet zich laten steriliseren én moet ook operatief fysieke veranderingen ondergaan. Met de nieuwe transgenderwet hoeft dat echter niet meer. "Die medische vraag wordt nu ongedaan gemaakt", zegt federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een schending van de mensenrechten om iemand te verplichten zich te laten steriliseren of opereren."

Volgens Sleurs houdt precies die ingrijpende medische procedure nu nog veel mensen tegen om van genderidentiteit te veranderen. "Als gynaecoloog kan ik alleen maar zeggen dat het een bijzonder zware operatie is, als je als vrouw bijvoorbeeld je baarmoeder moet laten verwijderen."

De enige voorwaarde die het wetsvoorstel wel nog zal opleggen als iemand van geslacht wil veranderen, is dat de persoon in kwestie op voorhand naar een transgenderorganisatie gaat om zich uitgebreid te informeren. "Daar krijgen ze dan een attest mee om voor te leggen aan de ambtenaar van burgerlijke stand", legt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit. Geens werkte samen met Sleurs het nieuwe wetsvoorstel uit. "We willen er zeker van zijn dat mensen een indringend gesprek hebben gehad over de gevolgen van zo'n beslissing."

Naamswijziging vanaf 12 jaar

Een tweede verandering die in de nieuwe transgenderwet zal staan, is dat jongeren al vanaf hun 16e verjaardag van geslacht kunnen veranderen. Nu ligt die leeftijdsgrens nog op 18 jaar. Van voornaam veranderen, zal zelfs al vanaf 12 jaar kunnen. "We zien dat veel kinderen het eigenlijk heel jong al weten", zegt Sleurs. "Vanaf 16 jaar nemen jongeren vaak al puberteitsremmers. We volgen daar met de wetswijziging dus het medische proces."

Tot slot zal het dankzij de nieuwe transgenderwet ook mogelijk worden om later opnieuw van gedachten te veranderen en je oorspronkelijke geslacht opnieuw aan te nemen. "Al zal dat wel niet eenvoudig zijn", benadrukt Geens. "Dat zal enkel met toestemming van de familierechtbank kunnen gebeuren. Maar je kan dus wel terug."

Geens hoopt dat de nieuwe transgenderwet ten laatste midden 2018 officieel in werking treedt. Het wetsontwerp wordt morgen op de ministerraad besproken en zal dan nog door het parlement moeten worden goedgekeurd.

Overwegend positieve reacties

Het Transgender InfoPunt reageert positief op het nieuwe wetsontwerp dat bepaalt dat de aanvrager gewoon naar de burgerlijke stand kan gaan. "De aanvrager kan daar een aangifte doen en ook een verklaring afgeven waarin hij verklaart overtuigd te zijn tot het andere geslacht te behoren."

Maar de organisatie stelt zich vragen bij de voorwaarde om informatie in te winnen een transgenderorganisatie. "Welke organisatie dat dan moet zijn of het wat het nut daarvan is, is ons niet duidelijk", zegt Joz Motmans van het Transgender InfoPunt.

Transgender op StuBru: "Het wordt te gemakkelijk"

In het programma van Linde Merckpoel op Studio Brussel reageerde luisteraarster Dorien met gemengde gevoelens op het nieuws. "Het is een heel belangrijke erkenning", erkent de vrouw die vroeger door het leven ging als man. "Voor mij is dit goed en minder goed. Het is goed dat het eindelijk aanvaard wordt dat mensen die zich anders voelen, zich ook zo kunnen uiten."

 

Ze waarschuwt dat het hele proces om van geslacht te veranderen mentaal een zware dobber blijft. "Ik vind wel dat het nu iets te gemakkelijk wordt. Ik ben nu iets meer dan anderhalf jaar bezig met de procedure via de psychiater en de genderkliniek. Mijn outing op mijn werk is uiteindelijk bijzonder goed verlopen, ondanks het feit dat ik bij een grote bouwfirma werk. Ik sta er versteld van hoe het aanvaard wordt. Maar toch..."

"Je moet het zelf doen. Het is een strijd die je zelf moet voeren. Ik heb ze zelf heel mijn leven uitgevochten en uiteindelijk kom je ervoor uit en weet je weet wie bent."