Premier Michel tikt prins Laurent op de vingers, maar geen sancties

Premier Michel (MR) heeft prins Laurent op de vingers getikt omdat hij zonder toestemming een ontmoeting heeft gehad met de premier van Sri Lanka. Veerle Wouters (Vuye&Wouters) had in het parlement om een inhouding op de dotatie gevraagd, maar daar gaat de premier niet op in. Hij beloofde wel de prins goed in de gaten te houden.

Prins Laurent heeft op 17 oktober de premier van Sri Lanka ontmoet in Brussel. Hij had daarvoor geen toestemming gevraagd aan Didier Reynders, onze minister van Buitenlandse Zaken (MR). Sinds november 2013 is nochtans wettelijk bepaald dat leden van het Belgische hof toestemming moeten vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken om contact te leggen met buitenlandse autoriteiten.

"Laurent de ervaringsdeskundige"

"Ik heb moeten vaststellen dat we in dit land drie excellenties hebben die bevoegd zijn voor buitenland: minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, staatssecretaris Pieter De Crem en prins Laurent", stak Kamerlid Veerle Wouters (Vuye&Wouters) vanmiddag van wal in het parlement. "Dat hij een ervaringsdeskundige is dat wisten we al: in 2011 had hij ontmoetingen in Congo met de regering van Kabila, daarnaast had hij ook contacten met Libische diplomaten en in 2013 had hij nog eens contacten met Angolese diplomaten. Nu heel recent heeft hij de premier van Sri Lanka ontmoet. Misschien kunnen we aan de minister van Buitenlandse Zaken voorstellen om prins Laurent aan te werven als topdiplomaat. Op die manier moeten we geen dotaties meer betalen."

Wouters stelde vervolgens dat "heel veel fratsen van de koninklijke familie met de mantel der liefde bedekt worden". "Denk aan Amadeogate, de afwezigheid van koninklijke leden op 21 juli en de inmenging in Kazachgate." Vervolgens herinnerde ze aan de wet waarin gesteld wordt dat koninklijke familieleden toestemming moeten vragen wanneer zij contact willen hebben met buitenlandse excellenties. "Op die wet staat ook een sanctie, die sanctie luidt: inhouding op de dotatie. Als het aan mij ligt mag dat ook inhouding van de dotatie zijn."

"Had hij toestemming gevraagd, dan had hij die gekregen"

Premier Michel gaf Wouters op zijn beurt gelijk dat er een wet was waarin gesteld wordt dat koninklijke leden toestemming moeten vragen voor dergelijke contacten. "De prins heeft voor de ontmoeting met de premier van Sri Lanka geen toestemming gevraagd en hij heeft dus ook geen toestemming gekregen. Had hij de toestemming wél gevraagd, dan had hij die gekregen. Voor Sri Lanka is daar geen twijfel over. Maar toch er is een fout gemaakt. Ik heb daarom gevraagd aan de minister van Buitenlandse Zaken om de prins tot de orde te roepen en de formele regels nog eens te herhalen. In de toekomst -we zullen bijzonder aandachtig zijn- is er de mogelijkheid om gevolgen trekken."

Bekijk: "Waarom prins Laurent niet aanwerven als topdiplomaat?"

Bekijk: "Reynders zal de regels nog eens herhalen bij prins Laurent"

Meest gelezen