"Jambon heeft de verbindingsofficier te snel veroordeeld"

"Minister Jan Jambon (N-VA) heeft de verbindingsofficier in Turkije te snel veroordeeld." Dat is de conclusie van de oppositie na het verhoor van de verbindingsofficier in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Volgens Jambon had de man "geblunderd" met belangrijke informatie in de aanloop naar de aanslagen. De oppositie wil nu excuses van Jambon.

In de zomer van 2015 werd Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen van Zaventem, opgepakt aan de Turks-Syrische grens. Turkije zette hem op een vliegtuig naar Nederland en meldde dat alles aan de verbindingsofficier. Volgens minister Jambon gaf de verbindingsofficier die informatie niet snel genoeg door aan zijn collega's bij de Belgische politie waardoor El Bakraoui was verdwenen.

"Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel Ć©Ć©n persoon uit het politieapparaat geblunderd", aldus de forse conclusie van Jambon in de Kamer, drie dagen na de aanslagen van 22 maart. Een uitspraak waar meteen felle kritiek op kwam vanuit de oppositie Ć©n de meerderheid.

Oppositie scherp voor Jambon

Vandaag kreeg de verbindingsofficier de kans om zichzelf te verdedigen. De hoorzitting vond plaats achter gesloten deuren, ook op vraag van de verbindingsofficier zelf. Zelf wou de verbindingsofficier geen commentaar kwijt, commissielid Stefaan Van Hecke (Groen) wou dat wel. "Jambon heeft eigenlijk voor zijn beurt gesproken toen hij de verbindingsofficier zo publiek de schuld gaf en zei dat hij in de fout was gegaan. Hij heeft de persoon veel te snel veroordeeld. Dat is mijn conclusie na de hoorzitting van vandaag."

"We zien vandaag dat de man professioneel heeft gewerkt", zegt commissielid Georges Dallemagne (CDH). "Terwijl hij met vakantie was heeft hij informatie doorgegeven over El Bakraoui." Commissielid Meryame Kitir (SP.A) wil dan weer dat Jambon uitleg komt geven in de commissie. "Ik verwacht dat de minister snel naar de commissie komt om duidelijkheid te brengen. Waarom en op wat heeft hij zich gebaseerd om dergelijke uitspraken te doen? Uitspraken die toch wel zeer zwaar voor de persoon in kwestie zelf."

De voorbije weken kwamen ook al de directe overste van de verbindingsofficier en zijn contactpersoon bij de federale politie aan het woord. Beiden steunden de man. PS-Kamerlid Laurette Onkelinkx ging er toen al van uit dat er eerder een structureel probleem is. "Meneer Jambon heeft Ć©Ć©n man beschuldigd, terwijl zijn directe overste en zijn contactpersoon bij de federale politie het tegenovergestelde zeggen. Ik geloof dat er geen individuele fouten zijn gemaakt, maar dat er wel een groot probleem is bij de veiligheidsdiensten."

De tijdslijn die door minister Jambon werd opgesteld

  • 11 juni 2015: Ibrahim El Bakraoui wordt aangehouden in Turkije, meer bepaald in een dorp aan de Syrische grens
  • 26 juni 2015: De Turkse nationale politie brengt onze verbindingsofficier, onze politieman in Turkije, op de hoogte
  • 29 juni 2015: Onze verbindingsofficier meldt dit aan de terro-cel van DJSOC, de dienst van de gerechtelijke politie die zich met de bestrijding van de zware criminaliteit bezighoudt. DJSOC meldt aan onze verbindingsofficier dat El Bakraoui een gerechtelijk verleden heeft en tot tien jaar veroordeeld is. DJSOC vraagt ook informatie over waarom El Bakraoui gearresteerd is.
  • 14 juli 2015: Turkije stuurt om 10.14 uur een verbale nota naar de Belgische ambassade dat El Bakraoui wordt uitgestuurd naar Nederland, met een vlucht die diezelfde dag om 10.40 uur vertrekt. Later op de dag, omstreeks 14.30 uur komt er nog een fax toe. Om 16.30 uur verwittigt de Belgische ambassade onze verbindingsofficier.
  • 15 juli 2015: Onze verbindingsofficier verneemt van de Turkse politie dat El Bakraoui voor "terro" is aangehouden, maar dat hij met een schriftelijke vraag om meer details moet vragen. Om 10.38 uur deelt de assistente van onze verbindingsofficier aan de Belgische ambassade mee dat El Bakraoui werd aangehouden in een dorp aan de Syrische grens. Om 10.50 uur licht onze verbindingsofficier de verbindingsofficier van Nederland in. Het is dan al een dag na het vertrek van El Bakraoui uit Turkije
  • 20 juli 2015: Tussen 29 juni en 20 juli vindt er geen communicatie meer plaats tussen onze verbindingsofficier en de DJSOC. Pas op 20 juli laat onze verbindingsofficier aan DJSOC weten dat El Bakraoui voor terro wordt aangehouden en dat hij op 14 juli naar Nederland is uitgestuurd. Hij zegt tevens dat hij meer informatie afwacht van Turkije in verband met de arrestatie. Pas daarna stelt onze verbindingsofficier de officiĆ«le vraag aan de Turkse politie via e-mail. (Dat terwijl de Turkse politie al op 15 juli had gezegd dat de verbindingsofficier via een schriftelijke vraag om meer details moest vragen.)
  • Op 28 juli, 10 november, 8 december en 14 februari vinden er nog vergaderingen plaats tussen de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten. Er wordt geen verdere informatie over El Bakraoui meegedeeld.
  • 11 januari 2016: Zes maanden na het vertrek van El Bakraoui uit Turkije, beschikt onze verbindingsofficier over een antwoord op zijn schriftelijke vraag aan Turkije. Het antwoord luidt dat El Bakraoui ervan verdacht wordt een verbintenis te hebben met het conflictgebied (in SyriĆ« nvdr.)
  • 22 maart 2016: El Bakraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblaast in Zaventem.

Uit het archief: "Hier heeft geen dienst geblunderd, maar Ć©Ć©n persoon"

Bekijk: "Verbindingsofficier Turkije verhoord"

Meest gelezen