Co-arts wordt aanspreekpunt voor huisartsen met problemen

De Vlaamse huisartsen krijgen binnenkort een co-arts, een andere dokter die hen bijstaat als ze het moeilijk hebben. Te weinig huisartsen hebben nu zelf een huisarts en gaan in de plaats daarvan voort op hun eigen expertise. De co-arts wordt geen behandelend arts, maar in de eerste plaats een luisterend oor.
Cedric Hatto

Het voorbije jaar was er al een proefproject waarbij 31 co-artsen opgeleid zijn. Ze krijgen een speciale opleiding waarbij ze leren om te gaan met de specifieke problemen van artsen. Binnenkort wordt het project uitgerold over heel Vlaanderen. Het is de bedoeling om minstens één co-arts per huisartsenkring aan te stellen, en liefst ook nog een tweede als back-up.

Veel huisartsen hebben momenteel zelf geen huisarts en gaan voort op hun eigen expertise. Maar ook huisartsen hebben vaak te kampen met burn-out, hoge werkdruk of stress en dan kan een andere huisarts helpen, in de eerste plaats al vertrouwenspersoon en klankbord. 

Enkele maanden trok Domus Medica, de vereniging van Vlaamse huisartsen nog aan de alarmbel omdat het zelfmoordcijfer bij artsen zorgwekkend hoog ligt.

"Artsen zijn niet geneigd om hulp te zoeken"

"Wat we bij artsen merken, is dat ze niet geneigd zijn om hulp te vragen bij een andere arts en het gevoel hebben dat ze het zelf maar moeten kunnen oplossen. En dat is natuurlijk een probleem", zegt Maaike Van Overloop van Domus Medica.

Volgens Van Overloop heerst er vaak een schuldgevoel bij artsen. Ze vrezen dat ze ertussen uit zouden vallen als ze het probleem aankaarten, waardoor er meer druk op de schouders van hun collega's zou komen.

Co-arts staat voor collega-arts. Het is dus geen behandelend arts voor de huisarts, maar iemand die fungeert als aanspreekpunt en luisterend oor. De co-arts kan dan indien nodig de arts doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. "Het zijn gewone huisartsen met een praktijk die ook dagelijks patiënten zien, maar die wat extra tijd voorzien om collega’s op te vangen", zegt Van Overloop.

"Co-arts voelt problemen beter aan"

"Soms treft het me hoe onverschillig er wordt gereageerd op de moeilijkheden waarin een collega terecht is gekomen en het gebrek aan een structuur om hierop te reageren", zegt Tom Jacobs, huisarts in Antwerpen en een van de al opgeleide co-artsen. "Daarom is een co-arts belangrijk voor huisartsen: dan weet je dat er iemand is die in ongeveer dezelfde omstandigheden werkt en daardoor de problemen beter zal aanvoelen en begrijpen."

Meest gelezen