Homo's mogen bloed geven, maar enkel na een jaar zonder seks

Homoseksuele mannen zullen in de toekomst bloed mogen geven, maar alleen als ze zich twaalf maanden hebben onthouden van seksuele contacten met andere mannen. Dat stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor in haar beleidsnota.

In ons land mogen homoseksuele mannen geen bloed geven. Mannen die seks hebben met mannen worden beschouwd als een hoogrisicogroep en zijn daarom permanent uitgesloten als donor van bloed en bloedbestanddelen.

Het Europees Hof van Justitie vindt een totaalverbod op donatie echter niet aanvaardbaar. Er bestaan immers efficiënte technieken om ernstige bloedoverdraagbare infectieziekten op te sporen, zodat wie donorbloed ontvangt, kan rekenen op een hoog niveau van bescherming.

Minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) is daarom van plan om de wetgeving volgend jaar te veranderen. De levenslange uitsluiting zou als principe blijven gelden, maar ze wil "zeer precieze tabel met tijdelijke uitsluitingen" invoeren.

Mannen die seks hebben met mannen, zouden voortaan bloed mogen geven, maar enkel als ze zich twaalf maanden hebben onthouden van seksuele contacten. De minister zou de Belgische wetgeving daarmee op een lijn zetten met die van o.a. Canada, de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk.

"Richting die wordt ingeslagen, overtuigt niet"

Verenigingen voor holebi's en transgenders reageren niet overtuigd op het plan van De Block. De Waalse koepelorganisatie Arc-en-Ciel stelt vast dat de minister "haar stilzwijgen doorbreekt", "maar de richting die schijnbaar wordt ingeslagen, overtuigt absoluut niet".

Zo zijn er ook landen die een abstinentieperiode van vier maanden hanteren na "risicocontacten", zoals Italië, of van zes maanden, zoals Spanje en Zuid-Afrika.

Arc-en-Ciel vraagt dat niet de seksuele oriëntatie, maar wel het risicogedrag het bepalende criterium zou zijn. Daarbij zou dan worden gekeken naar parameters als het aantal partners en contacten met een nieuwe partner. De koepel vraagt zich ook af wat de wetenschappelijke waarde is van de gehanteerde argumenten. Zo vindt ze dat het risico waarvan gewag wordt gemaakt, overdreven is.

Meest gelezen