"Wijkagent moet elke verhuizing van werkloze melden aan de RVA"

Wijkagenten moeten voortaan elke verhuis van een werkloze melden aan de RVA. Op deze manier wil staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) de domiciliefraude gericht bestrijden, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Politie en sociale diensten moeten informatie over iemands woonplaats automatisch kunnen uitwisselen.

Werklozen geven soms bewust een andere domicilieadres om meer stempelgeld op te strijken. Sommigen doen zich voor als alleenstaande, wat je recht geeft op een hogere uitkering. Anderen wonen effectief in het buitenland, maar beweren in Belgiƫ te wonen om toch een uitkering te krijgen. De automatische uitwisseling van domiciliegegevens tussen politie en sociale diensten moet dit soort fraude een halt toeroepen.

"Dat moet vanaf 2018 jaarlijks 5 miljoen euro opbrengen", zegt De Backer. "Daarna steken we nog een tandje bij, door gegevens automatisch te gaan uitwisselen", zegt bevoegd staatssecretaris De Backer daarover.

"Geen klopjacht"

Volgens het kabinet van De Backer (Open VLD) is domiciliefraude een groot probleem. De RVA, die de werkloosheidsuitkeringen controleert, heeft tussen januari en september 20.000 controles uitgevoerd, waarbij 5.000 werklozen niet in orde waren. Bij fraude wordt iemands uitkering teruggeschroefd of zelfs stopgezet. De RVA heeft op die manier al 16 miljoen euro ontdoken belastingen gerecupereerd.

"Bij ruim 200 huisbezoeken door de RVA was in ruim Ć©Ć©n derde van de gevallen is er effectief sprake van domiciliefraude. Door een betere uitwisseling van informatie willen we die mensen sneller kunnen opsporen, al is het niet de bedoeling om een klopjacht te organiseren", benadrukt De Backer. "We willen wel onze sociale inspectiediensten de juiste instrumenten geven om doelgericht te controleren."

Meest gelezen