Politievakbonden niet ingenomen met kritiek van HRW

De politievakbonden zijn niet tevreden over de kritiek van Human Rights Watch op de manier waarop de politiediensten verdachten zou aanpakken. De liberale vakbond VSOA is misnoegd over "de lauwe reactie van de politieke overheid", de NSPV sluit niet uit dat er al eens iets kan mislopen, maar wijst op de moeilijke omstandigheden waarin de politie moet werken sinds de aanslagen in Parijs en Brussel.

"We zijn er helemaal niet mee akkoord", zegt een ontstemde Vincent Houssin (VSOA) aan de VRT-radioredactie. "Men trekt conclusies van stuurlui die aan wal staan en die zelfs de dossiers niet kennen. Dit is bijzonder spijtig." Houssin noemt  de reacties van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en diens collega van Justitie Koen Geens (CD&V) "lauw". "Men moet de mensen op het terrein meer steunen."

Over de grond van de zaak is hij kort: "We zijn ervan overtuigd dat de arrestaties op zeer correcte manier gebeuren. Vergeet niet dat de speciale eenheden en de mensen die zich met terrorisme bezighouden zeer vel ervaring hebben."

Zijn collega Rudi Moerman van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) klinkt veel gematigder in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij minimaliseert het rapport van Human Rights Watch. "Men spreekt over 26 gevallen. In het kader van het terrorisme zijn er duizenden controles gevoerd. 26 zijn er 26 te veel. De vraag is wel of er voldoende bewijzen zijn, want de feiten worden voorgesteld alsof het vaststaande feiten zijn."

"Er zijn wel eens politiemensen die over de schreef gaan. Dat gebeurt nu eenmaal, zeker in zo'n moeilijke omstandigheden", aldus Moerman. Hij vraagt dat alle aangeklaagde dossier onderzocht worden door het comité P en het parket. "Wij hadden liever gezien dat de berichtgeving objectiever zou zijn geweest, na een volledig onderzoek door parket of comité P."

Meest gelezen