Staatsveiligheid: "Er zijn honderden mensen voor wie we onze ogen moeten openhouden" Auteur: Heidi Van Rompuy

wo 02/11/2016 - 14:28 Heidi Van Rompuy Er zijn nog steeds honderden jihadstrijders die door Staatsveiligheid in de gaten moeten worden gehouden. Dat zegt topman Jaak Raes, in de "Pano"-reportage van vanavond over de aanslagen in Brussel en Parijs. De druk op de veiligheidsdiensten is dus aanzienlijk.

"We moeten bijvoorbeeld ook rekening houden met eenzaten, die zich alleen op een zolderkamertje voorbereiden, voor ze overgaan tot het plegen van misdrijven", legt Raes uit. "Maar ook met buitenlanders die rondzwerven in Europa, en mogelijk via België de doorsteek maken. Ook die moeten we in de gaten houden."

Alles samen zorgt dat ervoor dat er nog steeds honderden mensen zijn voor wie Staatsveiligheid haar ogen en oren moet openhouden. "De overheidsdiensten moeten op dit moment massaal overuren draaien", zegt ook VRT-journaliste Caroline Van Den Berghe, die de "Pano"-reportage mee uitwerkte. "En toch kan je het risico op een aanslag nooit volledig naar nul brengen. Je kan niet alle aanslagen vermijden, dat is een risico waar we ons bewust van moeten zijn."