Geen matrassen meer naar het containerpark vanaf 2018

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil dat fabrikanten en verkopers van matrassen de afgedankte exemplaren terugnemen en recycleren. Dat meldt De Standaard. Op dit moment worden jaarlijks zo'n 400.000 oude matrassen weggegooid en verbrand. Dat zijn er een duizendtal per dag.

Vanaf 1 januari 2018 wil minister Schauvliege komaf maken met de massale verbrandingen en wil ze een zogenoemde "aanvaardingsplicht" invoeren. Dat wil zeggen dat verkopers en fabrikanten zullen worden verplicht om oude matrassen terug te nemen en het materiaal te recycleren.

"Als je een matras volledig ontmantelt, kan het metaal dat erin zit bijvoorbeeld door de metaalsector opnieuw worden gebruikt", legt Schauvliege uit. "Je zou ook judomatten kunnen maken van afgedankte schuim- of latexmatrassen."

Een goed idee, vindt Fedustria, de federatie van de textiel-, hout-, en meubelindustrie. Al is het recycleren van matrassen in de praktijk niet zo evident. "We zijn koortsachtig op zoek, ook in het buitenland, naar manieren om oude matrassen te ontmantelen en de bestanddelen te hergebruiken", zegt Fa Quix van Fedustria aan De Standaard. "Goede oplossingen liggen echter niet voor de hand."

Duurder

Of de matrassen door de aanvaardingsplicht ook duurder zullen worden, is nog niet duidelijk. "Ik denk niet dat het de consument meer zal kosten," zegt minister Schauvliege. "Het is een beetje te vergelijken met statiegeld. Als je een nieuwe matras aankoopt en je er geen oude kan inleveren, dan zal het misschien wel iets duurder worden. Maar als je je oude afgedankte matras teruggeeft, dan kan je daar een bedrag voor krijgen en blijft de prijs dus stabiel."

Meest gelezen