Wat verandert er op 1 november?

Bij een nieuwe maand horen vaak veranderingen. Zo zal elke leefloner vanaf 1 november een integratie- en responsabiliseringscontract moeten ondertekenen, komen er lagere afgiftetarieven voor vaste telefonie en wordt de periode voor minimale aardgaslevering met twee maanden verlengd. Hieronder worden alle veranderingen die gelden vanaf 1 november voor u opgelijst.
© digitalis, 2012

Mensen met een aardgasbudgetmeter die onvoldoende geld hebben om die op te laden, kunnen voortaan al vanaf 1 november terecht bij het OCMW voor een minimale aardgaslevering tijdens de koudste periode van het jaar. De toepassingsperiode die standaard was vastgelegd op drie maanden (december tot en met februari) is vanaf dit jaar met twee maanden verlengd (november tot en met maart).

"Door de verlenging van de periode verminderen we de administratieve last voor de OCMW's en geven we meer zekerheid dat de koudste periode volledig afgedekt is. De OCMW's gaan uiteraard geval per geval in een sociaal onderzoek na of de hulpvraag gegrond is", verklaart Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) de aankondiging van de maatregel.

Cijfers van zijn kabinet tonen aan dat er een reële behoefte bestaat. In 221 van de 308 Vlaamse gemeenten kende het OCMW tijdens de vorige winter tussenkomsten toe. Ruim 3.700 gezinnen met een actieve budgetmeter maakten gebruik van de minimale levering aardgas, goed voor een totaal van ongeveer een miljoen euro. Het gemiddeld toegekende bedrag per gezin bedroeg 270 euro.

Lagere afgiftetarieven voor vaste telefonie

De Belgische telecomregulator BIPT legt de operatoren van vaste telefonie vanaf 1 november een afgiftetarief op dat zeven keer lager ligt. Dat is het tarief dat de telecombedrijven elkaar aanreken. Doel is een "gezonde concurrentie tussen de operatoren". De verlaging heeft waarschijnlijk geen effect op de prijs voor de consument.

De tarieven voor gespreksafgifte op de vaste netwerken zijn de groothandelsprijzen die een vastetelefonieoperator factureert aan andere vaste, mobiele of buitenlandse operatoren wanneer deze een telefoonoproep laten eindigen op zijn vaste netwerk. Die tarieven worden al langer gereguleerd door het BIPT om te vermijden dat een operator met een sterke machtspositie bijvoorbeeld buitensporige tarieven hanteert. De nieuwe afgiftetarieven zullen vanaf november zeven keer lager zijn: 0,092 eurocent per minuut in plaats van gemiddeld 0,7 eurocent. Het nieuwe tarief is volgens het BIPT lager dan het gemiddelde van de landen die een gelijkaardige werkwijze hebben toegepast voor het tarief.

Voor de consument zal de verlaging echter geen effect hebben. "De afgiftetarieven of terminatietarieven zijn prijzen die de operatoren onderling aanrekenen. Voor de consument verandert er niets", geeft Telenet aan. Hetzelfde geluid klinkt bij Proximus, dat de maatregel overigens "geen goede beslissing voor de consument" noemt. "BIPT zet de tarieven naar onze mening te laag. Dit is een negatief signaal voor investeringen in nieuwe netwerken", zegt woordvoerder Jan Margot. "Op korte termijn verwachten we niet veel impact, maar op langere termijn is dit geen wijze beslissing."

Verplicht integratie- en responsabiliseringscontract

Vanaf 1 november zal elke nieuwe leefloner een "'geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie" (GPMI) moeten ondertekenen. Dat is een contract met het OCMW dat voorwaarden koppelt aan het leefloon. Zo kan het OCMW de leefloner begeleiden en opvolgen, maar hem ook op zijn verantwoordelijkheden wijst met het oog op zijn sociale en professionele re-integratie.

Tot nu was het GPMI enkel verplicht voor leefloontrekkers jonger dan 25 jaar. Dat de contracten nu worden uitgebreid naar alle nieuwe leefloondossiers, zonder beperking in leeftijd en in doelgroep, betekent dat ook onder meer erkende vluchtelingen en personen die genieten van een subsidiaire bescherming een GPMI moeten afsluiten.

"We stellen jaar na jaar een groei vast van het aantal leefloonbegunstigden. Daarom is het belangrijk te investeren in een beleid dat deze personen toelaat zich duurzaam opnieuw te integreren in de maatschappij en de weg naar werk terug te vinden", licht minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) toe. Volgens een raming worden in 2017 38.910 nieuwe dossiers verwacht.

Meest gelezen