"Leg alcohol aan banden in tankstations en nachtwinkels"

Als het van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs afhangt, wordt er binnenkort geen alcohol meer verkocht in tankstations en wordt er voor nachtwinkels een beperking opgelegd. Die aanbevelingen formuleren ze een week voor ze aan tafel gaan met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), om een algemeen alcoholplan uit te werken.

Volgende week starten de onderhandelingen met onder andere minister van Volksgezondheid De Block over een alcoholplan. Het is de eerste keer dat een soortgelijk initiatief wordt genomen. Het plan moet alcoholmisbruik in ons land terdege aanpakken.

"We zijn vragende partij voor een volwaardig plan dat inzet op drie belangrijke peilers", aldus Marijs Geirnaert van het experisecentrum. "Twee jaar geleden is al een poging gedaan, maar in de laatste fase zijn alle goede maatregelen er toen uitgehaald. Nu moet het een pakket maatregelen worden dat effectief voelbaar is."

"Een totaalverbod op alcoholverkoop in tankstations lijkt ons in dat opzicht evident, omdat alcohol en verkeer echt niet samengaan. De alcohol die daar wordt gekocht, wordt ook vaak meteen geconsumeerd", zegt Geirnaert. "Bij de nachtwinkels moeten we de openingsuren herbekijken, zodat enkel tijdens bepaalde uren alcohol wordt verkocht. In bepaalde steden is dat nu al het geval, dat bijvoorbeeld dat er na 21 of 22 uur geen alcohol meer wordt verkocht. Die maatregel is er vooral om de overlast te verminderen."

Minder reclame, hogere prijzen

Naast de beperking van het alcoholaanbod op de markt, pleit het expertisecentrum ook een beperking op reclame. "We zien in reclame alcohol werkelijk overal opduiken, alsof het fundamenteel bij het leven hoort, terwijl we het dagelijks gebruik van alcohol zeker niet moeten aanmoedigen", klinkt het. "We moeten waken over wat er getoond wordt."

Verder wil het expertisecentrum een prijsverhoging, algemeen en voldoende hoog. "Niet zoals bij tabak dus", zegt Geirnaert. De taxverhoging op sterke drank mag worden uitgebreid naar alle alcoholische dranken, dus ook bier en wijn. Ook de wettelijke leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken (16 jaar) stelt het expertisecentrum in vraag. België is één van de vier Europese landen waar het voor minderjarige jongeren voor hun 18e verjaardag niet volledig verboden is om alcohol te drinken.

Meest gelezen