Ook ambtenaren zullen studiejaren moeten afkopen

Binnenkort zal iedereen zijn studiejaren moeten afkopen, om die nog te laten meetellen voor het pensioen. De ministerraad heeft het wetsontwerp daarover goedgekeurd. In ruil krijgt u een hoger pensioen. Nu is het nog zo dat ambtenaren niet moeten betalen om die studiejaren in rekening te brengen. Voor werknemers en zelfstandigen gold de regeling wel al.

Ambtenaren kunnen hun studiejaren vandaag nog kosteloos laten meetellen voor de berekening van het pensioen, terwijl werknemers en zelfstandigen een regularisatie moeten betalen. Dat wordt in de nabije toekomst dus gelijkgesteld. Het afkopen van een studiejaar zal dan voor iedereen 1.500 euro kosten, een bedrag dat onderhevig is aan indexering.

Wie dus bijvoorbeeld licentiaat of master geschiedenis is en vier jaar gestudeerd heeft, zal 6.000 euro moeten betalen om de vier jaar af te kopen. In ruil krijgt die persoon een hoger pensioen, waarschijnlijk zo'n 200 euro per jaar.

De beslissing moet wel worden genomen in de eerste tien jaar na het afsluiten van de studies. Wie daarna nog in aanmerking wil komen voor een hoger pensioen moet een hoger bedrag betalen.

Verworven rechten blijven gelden

Ambtenaren moeten dus voortaan betalen om hun studie in aanmerking te laten komen, maar daar staat tegenover dat ze elk behaald diploma kunnen valoriseren. Vroeger kwam enkel het diploma in aanmerking dat relevant was voor de job die ze uitoefenden.

De verworven rechten blijven onaangetast. Een ambtenaar die een diploma heeft van vier studiejaren en al driekwart van zijn loopbaan heeft gepresteerd zal nog steeds drie van zijn jaren gratis in aanmerking kunnen laten komen.

En ook ambtenaren die nu voor 1 maart 2018 met vervroegd pensioen gaan, krijgen hun studiejaren nog gratis. Belangrijk wordt wel om er in de toekomst snel bij te zijn: binnen de tien jaar na je afstuderen diplomajaren afkopen is immers goedkoper dan daarna. Over de maatregel komt wel nog overleg met de sociale partners.

"Heel negatief voor overheidspersoneel"

De vakbonden bij de openbare diensten zijn niet te spreken over de aangekondigde maatregel. "Dit is een heel negatieve maatregel voor het overheidspersoneel en voor de mensen in het onderwijs", stelt Luc Hamelinck (ACV).

"We zullen er alles aan doen om die maatregel maximaal af te wenden, als dat nog kan, en anders de voorwaarden zo goed mogelijk te houden voor het personeel. We gaan in het overleg toch nog stevig bakkeleien over het behoud van verworven rechten, of ten minste het invoeren van overgangsmaatregelen."

Ā 

Meest gelezen