Ziekenfondsen keuren besparingen in gezondheidszorg af

Alle Belgische ziekenfondsen hebben de besparingen van de federale regering in de gezondheidszorg afgekeurd. Ze willen daarmee een duidelijk signaal geven aan de regering dat de besparingen voor hen veel te ver gaan. Ook de artsen zijn niet tevreden.
Cedric Hatto

"Het door de regering voorgestelde budget bevat voor 902 miljoen euro aan besparingen. Dat betekent voor 2017 nog een reële groei van 0,5 procent en dat terwijl de regering in 2014 een weliswaar sterk gereduceerde, maar stabiele jaarlijkse groeinorm van 1,5 procent beloofd had tot 2019", klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de mutualiteiten.

Volgens de ziekenfondsen is het niet rechtvaardig dat de federale regering een derde van haar besparingen doorvoert in de gezondheidszorg. De mutualiteiten vrezen dat de patiënten er uiteindelijk voor zullen moeten opdraaien.

De besparingen op personeel zullen volgens de ziekenfondsen ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg en investeringen in vernieuwing van de gezondheidszorg onmogelijk maken.

"Er is te weinig geld, we moeten besparen, dus doen we gewoon voort met minder geld. Tot daar de visie van de regering", klinkt het. De ziekenfondsen pleiten ervoor om het gezondheidssysteem radicaal om te gooien en te vertrekken vanuit de noden van de patiënt, zoals psychotherapie en chronische zorg.

"Met de afkeuring van het budget met meer dan 900 miljoen euro besparingen, willen de mutualiteiten duidelijk waarschuwen voor een regering die de bevolking in de richting van een gezondheidszorg op twee snelheden duwt. Dat is niet meer of minder een sociale achteruitgang die ons land de voorbije tien jaar niet meer heeft meegemaakt", aldus de Belgische ziekenfondsen.

Ook het artsensyndicaat BVAS (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten) is niet tevreden. Ze noemt de indexsprong voor zelfstandige zorgverstrekkers die de regering-Michel heeft goedgekeurd, onaanvaardbaar.

De beslissing van de regering stelt volgens BVAS van rechtswege een einde aan het bestaan van het akkoord 2016-2017 voor 2017. "Indien de minister omwille van juridische spitsvondigheden niet zou akkoord gaan met deze zienswijze, dan roept de BVAS alle artsen op om op individuele basis per aangetekende brief vóór 15 december 2016 het akkoord van 22 december 2015, dat geldig zou zijn voor 2016 en 2017, op te zeggen voor het jaar 2017", staat er in een persbericht.

"Een van de belangrijkste gevolgen voor de artsen is dat ze twee derden van hun index van normaliter 2,51 procent verliezen. Dit is de vijfde indexinlevering sinds 2010, wat cumulatief overeenkomt met een verlies van 9,3 procent. Zo bedraagt het honorarium voor een consultatie bij de huisarts en bij een aantal andere specialisten sinds 1 januari 2014 slechts 24,48 euro. Ze wordt nu 'opgewaardeerd', zeggen en schrijven, tot 24,68 euro."

BVAS vraag een overleg met minister van Volksgezondheid Maggie De Block vraagt over het bestaan van het akkoordensysteem.

Meest gelezen