Artsen blijven hoge supplementen aanrekenen bij borstreconstructies

Artsen blijven allerlei supplementen aanrekenen bij een borstreconstructie met eigen weefsel, ondanks een akkoord daarover met de ziekenfondsen. Dat schrijft De Standaard. Volgens de Socialistische Mutualiteiten zetten plastische chirurgen de ziekenhuizen onder druk om dat akkoord niet te ondertekenen. De chirurgen zelf spelen de bal terug en zeggen dat het probleem bij de ziekenfondsen ligt. Volgens chirurg Marc Vandervoort gaat het niet om geld, maar over een aantal randvoorwaarden.
Science Photo Library

Vrouwen die een borst verliezen door kanker kunnen een reconstructie met eigen weefsel krijgen. Die operaties zijn echter bijzonder duur, omdat artsen vaak voor duizenden euro's supplementen aanrekenen.

Om de reconstructies goedkoper te maken, kwamen het Riziv, de ziekenfondsen en de artsensyndicaten overeen dat die supplementen niet meer mochten worden aangerekend. Maar drie maanden later blijkt dat die afspraak nergens wordt nageleefd.

Meer zelfs: volgens de Socialistische Mutualiteiten zetten plastische chirurgen de ziekenhuizen onder druk om het akkoord niet te ondertekenen. "Het Riziv zegt ons dat zij nog geen enkele overeenkomst hebben ontvangen. Als dit akkoord er niet komt, dan blijven de oude regels gelden", zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Met het gevolg dat patiënten afwachten en dergelijke operaties dikwijls uitstellen, klaagt Callewaert aan.

De Socialistische Mutualiteiten willen daarom naar de rechter stappen voor elk onterecht supplement dat wordt aangerekend bij een reconstructie met eigen weefsel.

"Er wordt een akkoord door onze strot geduwd"

Ivar Van Heijningen is plastisch chirurg in het ziekenhuis in Blankenberge en heeft een eigen praktijk en privéziekenhuis in Knokke. In een interview in "De ochtend" op Radio1 benadrukt hij dat de plastisch chirurgen uitgesloten zijn uit de onderhandelingen en er dus geen akkoord is, omdat zij het er niet mee eens zijn.

"De plastische chirurgen zijn buiten de laatste onderhandelingen gehouden. We hebben met z'n allen besloten dat niemand dat akkoord zou ondertekenen. Er wordt nu een akkoord door onze strot geduwd."

"We waren direct akkoord dat er een betere vergoeding moest worden gegeven en dat de patiënt gespaard moest blijven, maar we waren het er niet mee eens dat er een beperking van het supplement gekoppeld werd aan het akkoord en dan ook nog eens een beperking van het aantal patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen", zegt Van Heijningen.

De chirurg legt het probleem bij de ziekenfondsen. "De mutualiteiten profiteren van dit akkoord en het is de federale overheid die opdraait voor de kosten. We hebben met z'n allen besloten dat we niet akkoord gaan met deze regeling, maar dat is niet om de patiënt te treffen, maar om aan te tonen dat de mutualiteiten met twee hoeden op slechte onderhandelingen hebben gevoerd."

"De mutualiteiten hebben een commercieel belang bij de dingen die worden onderhandeld. Hospitalisatieverzekeringen, apotheken, ziekenhuizen worden door mutualiteiten uitgebaat", voegt Van Heijningen er nog aan toe.

"Ik ga niet zeggen dat dit een slecht akkoord is, maar er moet worden an gesleuteld", zegt zijn collega Marc Vandevoort in "Terzake". Vandevoort vindt het onterecht dat de plastische chirurgen als geldwolven worden afgeschilderd. "Het gaat niet over geld, maar over een aantal randvoorwaarden."

Meest gelezen