Koppel pleegt examenfraude aan KU Leuven Auteur: Zico Saerens

di 20/09/2016 - 16:00 Zico Saerens Aan de KU Leuven heeft een buitenlands koppel de voorbije jaren examenfraude gepleegd door elkaars plaats in te nemen. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De universiteit gaat een klacht indienen voor schriftvervalsing en identiteitsfraude.

De jongen, die al was afgestudeerd, ging gedurende een lange tijd de schriftelijke examens afleggen in de plaats van het meisje. Een bewaker merkte dat onlangs op en trok aan de alarmbel. Het handschrift van de examens werd vergeleken en de universiteit merkte op dat het overeenkwam met dat van een ex-student, die ook haar partner blijkt te zijn.

Hoe lang de fraude aan de gang is, is niet duidelijk. "We zijn teruggegaan in de tijd voor zover we nog examens konden vinden", zegt Antoon Boon van de KU Leuven aan VRT Nieuws. "Examens worden na verloop van tijd namelijk vernietigd als er geen betwistingen meer mogelijk zijn." Hoe dan ook is duidelijk dat de fraude zowel het afgelopen academiejaar als het jaar voordien plaatsvond.

De universiteit wil niet zeggen om welke opleiding het gaat, maar de examens vonden wel plaats op een campus buiten Leuven. "In Leuven gaat het om grote groepen studenten, waardoor er een serieuze identiteitscontrole plaatsvindt. Op andere locaties gaat het eerder om kleine groepen waar de controle blijkbaar niet streng genoeg was. Men ging ervan uit dat studenten niet zouden durven frauderen door de kleinschaligheid. We hebben nu gevraagd om in de toekomst een controle uit te voeren zoals bij ons."

De universiteit gaat vandaag of morgen een klacht indienen voor schriftvervalsing en identiteitsfraude. Het meisje mag zich gedurende verschillende jaren alleszins niet meer inschrijven aan de KU Leuven.