"Ik wilde eerst tehuis oprichten voor meisjes met eetstoornissen"

Brood lijkt uit den boze, zoet beleg al helemaal. Granola moeten we 's morgen eten, of havermout. En dan hebben we het alleen nog maar over het ontbijt gehad. Door de vele voedingshypes zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Meer nog, vinden sommige deskundigen, ze zijn een gevaar. Ook de "pure keuken" van Pascale Naessens kreeg een veeg uit de pan. "Dit raakt me in het hart", reageert Naessens in "Van Gils & Gasten".

De discussie kwam vanochtend op gang door een brief in de De Standaard, geschreven door de moeder van een kind met anorexia. Zij pleit onder meer voor een meer genuanceerde berichtgeving over voeding en wordt daarin bijgetreden door een voedseldeskundige die "de hele voedingshype overal in de media en in de samenleving" aan de kaak stelt.

Worden daarbij ook genoemd: de kookboeken van Pascale Naessens, die jongeren met een eetstoornis zouden aantrekken. "Ik ben daardoor echt in het hart geraakt, want ik heb ze juist geschreven om meisjes met eetstoornissen te helpen", reageerde een emotionele Naessens in "Van Gils & Gasten". "Ik heb zelf jarenlang gevochten tegen een eetstoornis, ik weet wat het is."

Voor ze van start ging met haar kookboeken die zo'n succes zijn geworden, speelde Naessens trouwens met een ander idee. "Initieel wou ik een tehuis oprichten om meisjes met eetstoornissen te helpen."

"Voortdurende focus op ons bord kan nefast zijn"

Dat juist haar boeken worden aangehaald als voorbeeld van een nefaste voedingshype, stuit Naessens tegen de borst. "Ik denk dat dit wat uit de context is gerukt", nuanceert haar tafelgenoot bij "Van Gils & Gasten".

An Vandeputte, psychologe gespecialiseerd in eetstoornissen, waarschuwt wel voor een verkrampte houding met eten. "We moeten ons hoeden voor té veel aandacht voor wat er op ons bord ligt. "Die voortdurende focus kan nefast zijn, en in die zin is waarschuwen voor voedinghypes terecht."

Bekijk hier het hele gesprek:

Gezonde voeding Zien ouders door de bomen het bos nog? - Het Journaal (19/09):

Meest gelezen