Criteria "zware beroepen" officieel aanvaard Auteur: Frank Segers

ma 12/09/2016 - 16:18 Frank Segers Het Nationaal Pensioencomité heeft de vier criteria aanvaard die als basis moeten dienen voor het definiëren van "zware beroepen". Dat heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bekendgemaakt.

De sociale partners onderhandelen al geruime tijd over welke beroepen als "zwaar" kunnen worden beschouwd.  Werknemers die die beroepen uitoefenen, zouden eventueel vroeger op pensioen kunnen gaan of andere voordelen inzake hun pensioenrechten kunnen krijgen.

Eind vorige maand waren vakbonden en werkgevers overeengekomen aan welke criteria een zwaar beroep moet voldoen. Het gaat om fysiek zwaar werk, ploegen- en nachtarbeid, risicovolle jobs (bv. politie) en emotioneel belastende functies (bv. onderwijs). Die criteria zijn nu officieel aanvaard door het Nationaal Pensioencomité.

De criteria zullen zowel voor de openbare sector als voor de privésector gelden, laat Bacquelaine weten. De sociale partners moeten ze nu verder verfijnen zodat ze "precies, objectief, controleerbaar en meetbaar" zijn.

Na de vergadering van eind augustus hadden de sociale partners laten weten dat ze die discussie willen aangaan, maar dat ze eerst willen weten hoeveel geld de regering overheeft om mensen met een zwaar beroep vroeger op pensioen te laten gaan. De werkgevers stellen alvast dat het maar om een zeer specifieke groep van werknemers mag gaan. 


eerder verschenen: