2016-2017, het jaar van de leraar

Door het mooie weer van de voorbije dagen waren we het bijna vergeten, maar de zomervakantie is definitief voorbij. Althans toch voor bijna 1,2 miljoen leerlingen, hun ouders en 150.000 personeelsleden. Echt grote veranderingen, zoals de invoering van het M-decreet vorig jaar, zijn er dit jaar niet. Maar het schooljaar 2016-2017 wordt wel cruciaal voor de hervormingen die achter de schermen worden voorbereid.
HOUIN / BSIP

Duaal leren

De uitvoering van het M-decreet, waardoor leerlingen met een beperking les kunnen volgen in het gewoon onderwijs, veroorzaakte vorig schooljaar een kleine aardverschuiving in het Vlaamse onderwijslandschap. Hoewel de maatregel een grote aanpassing vergde van zowel leerkrachten als leerlingen, is de invoering van het inclusief onderwijs op de meeste plekken goed verlopen.

Al zijn zowel minister Hilde Crevits (CD&V) als de onderwijskoepels het erover eens dat het aantal uren dat een leerling GON-begeleiding krijgt (waarbij een leerkracht uit het buitengewoon onderwijs extra ondersteuning komt bieden in het gewoon onderwijs) geval per geval moet worden bekeken en dat is een opdracht voor het komende schooljaar.

Wel nieuw dit jaar is het proefproject rond duaal leren dat in bijna 30 secundaire scholen van start gaat. Nu kunnen leerlingen een vak leren via bijvoorbeeld een stage of deeltijds leren. Maar al te vaak houden schoolmoeë leerlingen er voortijdig mee op, zonder diploma. Met Duitsland als grote voorbeeld willen Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en zijn collega van Onderwijs Crevits het duaal leren nu hervormen.

Gedurende een proefperiode van drie schooljaren zullen de leerlingen in de deelnemende scholen de helft van de tijd kunnen leren op school en de andere helft in een bedrijf, en toch een volwaardig diploma secundair onderwijs halen.

Het project loopt in zes studierichtingen, onder meer chemische procestechnieken, groen- en tuinbeheer, haarverzorging en zorgkundige. Voorlopig gaat het enkel om leerlingen in het technisch en het beroepsonderwijs, maar het is de bedoeling om het duaal leren op termijn ook uit te breiden naar het algemeen secundair onderwijs.

Belangrijk jaar achter de schermen

Dat er op het eerste zicht niet zo veel verandert, betekent niet dat het onderwijs niet voor belangrijke uitdagingen staat. Behalve de diversiteit rond het M-onderwijs, wordt ook de maatschappelijke diversiteit een belangrijk thema. Nu heel wat vluchtelingen hun dossier goedgekeurd zagen en een vaste woonplaats kregen toegewezen, zullen ook de scholen voor het eerst een belangrijke groep anderstalige leerlingen moeten opvangen.

En als dat niet de nodige nervositeit veroorzaakt, dan zijn er ook nog thema's als de vernieuwing van het secundair onderwijs, de nieuwe lerarenopleidingen en de vernieuwde eindtermen waarmee in 2018 gestart wordt en waaraan achter de schermen nog druk wordt gewerkt. Ook de vaak gevoelige onderhandelingen tussen de vakbonden, de onderwijskoepels en het kabinet Onderwijs over het zogenoemde Loopbaanpact zijn nog steeds aan de gang.

Maar voor er over dat laatste knopen kunnen worden doorgehakt, moeten er deze herfst nog enkele kastanjes uit het vuur gehaald worden. Zo is er de discussie over de zware beroepen, die een belangrijke invloed heeft op het lerarenpensioen. Een gevoelig punt, zeker omdat de regering onaangekondigd de ambtenarenpensioenen heeft hervormd.

31 spiksplinternieuwe scholen

De vele kleuters, scholieren en leerlingen die straks weer door de schoolpoort stappen, zullen op dat moment wel andere dingen aan hun hoofd hebben. Enkelen onder hen zullen trouwens het geluk hebben in een gloednieuwe school te kunnen starten. Dankzij een publiek-private samenwerking zijn deze zomer 31 nieuwe schoolgebouwen opgeleverd.

In Gent opent morgen overigens ook de eerste Freinetmiddenschool van de Arteveldestad. Leerlingen zullen er pas vanaf het derde jaar een definitieve studiekeuze zullen moeten maken. Volgens de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere (Groen) wordt de Arteveldestad hiermee de stad met het grootste aantal leerlingen in het Freinetonderwijs.

Meest gelezen