7 op de 10 scholen worstelen met onbetaalde schoolfacturen

Zeven op de tien scholen in Vlaanderen worden geconfronteerd met onbetaalde facturen. Dat blijkt uit onderzoek van de vzw SOS Schulden op School. De openstaande bedragen lopen in sommige gevallen op tot boven de 50.000 euro. Een belangrijk probleem voor de scholen, al kunnen die hun aanpak ook wel verbeteren, stelt SOS Schulden op School.

Morgen start het nieuwe schooljaar en moeten ook weer schoolrekeningen betaald worden. Dat blijkt niet altijd evident te zijn. "Meer en meer ouders kunnen of willen de schoolfacturen niet betalen waardoor de onderwijsinstellingen zelf moeten opdraaien voor de kosten", zegt SOS Schulden op School.

De omvang van het probleem is niet te onderschatten:

  • 70 procent van de scholen wordt geconfronteerd met  ouders die de rekeningen niet betalen.
  • Gemiddeld genomen wordt 10 procent van alle  schoolrekeningen niet betaald.
  • De openstaande schuld bedraagt gemiddeld 8.600 euro, en varieert tussen de 87 en 55.000 euro.

Veelal liggen financiële moeilijkheden aan de basis van het probleem. Maar ouders vergeten ook wel eens een factuur te betalen, een minderheid is het gewoon niet eens met de aangerekende kosten.

"Aanpak door scholen kan beter"

Bijna 60 procent van de scholen vangt onbetaalde rekeningen op met de werkingsmiddelen van de school. Zo'n 30 procent heeft een solidariteitsfonds of organiseert activiteiten om de kas te spijzen. Een kleine 18 procent van de scholen zegt uiteindelijk überhaupt geen middelen te hebben om onbetaalde rekeningen op te vangen.

De meeste scholen vinden de onbetaalde facturen dan ook een groot probleem. Maar ze laten de schulden vaak wel op zijn beloop, stelt SOS Schulden op School:

  • 70 procent van de scholen heeft geen of slechts een heel vage procedure om onbetaalde facturen aan te pakken.
  • De helft van de scholen gaat nooit of zelden persoonlijk in gesprek met de ouders die niet betalen.
  • Een op de vier scholen geeft toe zelfs soms helemaal niets te doen.

"Scholen hebben dus nog ruimte om hun aanpak te verbeteren", zegt SOS Schulden op School. "We adviseren hen om daarvoor geen incassobureaus in te schakelen, maar om maximaal in te zetten op een menswaardige inning van onbetaalde facturen."

Meest gelezen