Nog geen algemeen akkoord over "zware beroepen" Auteur: Frank Segers

di 30/08/2016 - 21:42 Frank Segers Vakbonden en werkgevers gaan voortpraten over welke zware beroepen in de toekomst in aanmerking komen voor vervroegd pensioen. Ze willen met precieze criteria aflijnen wie een zwaar beroep uitoefent. De onderhandelingen duren al enkele maanden. Een algeheel akkoord is er nog niet, als is er wel enige vooruitgang.

Zo zijn er voor de werknemers in de overheidssector vier algemene criteria bepaald. Het gaat om fysiek zwaar werk, ploegen- en nachtarbeid, risicovolle jobs (bv. politie) en emotioneel belastende functies (bv. onderwijs). 

Voor de privésector is er nog geen akkoord. Daarvoor was het water nog veel te diep, zegt Caroline Deiteren van de werkgeversorganisatie Unizo. De werkgevers willen wel verder praten onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de regering eerst bepalen hoeveel geld ze wil vrijmaken om mensen met een zwaar beroep vroeger op pensioen te laten gaan en mag het enkel om een zeer specifieke groep van werknemers gaan.

Het is nu dus wachten op de begrotingsopmaak van de regering. De deadline daarvoor is half oktober. Dan moet de regering haar huiswerk bij de Europese Commissie indienen. Nadien kunnen de gesprekken over de zware beroepen voortgezet worden.