Godsdienstlessen moeten weer religieuzer

De godsdienstlessen in het secundair onderwijs moeten weer meer aandacht besteden aan de fundamenten van het christendom. Dat zegt de Antwerpse bisschop Johan Bonny in De Morgen. Volgens Bonny is zo'n actualisering van het leerplan nodig "omdat steeds meer leerlingen zich afvragen wie ze zijn".
© Ruaud / Andia.fr

In een brief die De Morgen kon inkijken legt Bonny uit dat hij werk wil maken van een nieuw leerplan voor het vak roomskatholieke godsdienst. "De tijd heeft niet stilgestaan, en dat vraagt om een eerlijke overweging", klinkt het.

"Ken je eigen geloof en je eigen traditie: dat betekent ook de Bijbel, het leven in de Kerk, de sacramenten en de christelijke levenswijze. Weten wat het is en hoe je daarvoor kan kiezen, is het ene aspect. Anderzijds is er het element van de dialoog: hoe je in gesprek gaat over over andere godsdiensten en levensbeschouwingen."

Werkgroep

De Vlaamse bisschoppen hebben daarom een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers uit de onderwijsinspectie, godsdienstleerkrachten, theologen en docenten uit katholieke lerarenopleidingen. Zij gaan dit schooljaar nadenken over de concrete invulling van het vak godsdienst.

Tegen Pasen 2017 zou er een rapport op tafel mogen liggen, dat als basis kan dienen voor een nieuw leerplan, meent Bonny. Meer aandacht voor de sacramenten, of het verschil tussen een heilig- en een zaligverklaring zijn mogelijke nieuwe elementen in het canon vanaf schooljaar 2018-2019.

Katholiek onderwijs is pro

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, is wel te vinden voor zo'n vernieuwingsoperatie. Hij was in het verleden ook al betrokken bij de uitwerking van eerdere leerplannen voor het vak godsdienst. "Onze cultuur is veranderd: vroeger was er nog veel meer culturele kennis over het christendom. Iedereen wist wel waarvoor Pasen stond. Dat is nu niet meer het geval", zegt hij.

"Anderzijds doet de ontmoeting met andere godsdiensten - waar we in het verleden de nadruk op hebben gelegd in godsdienstlessen - jongeren twijfelen over wie ze zelf zijn. Daarom achten wij de tijd rijp om eens goed na te denken hoe we christelijke stem op school opnieuw aan bod laten komen."

Meest gelezen