"Als politie en dokters info kunnen uitwisselen, kunnen we veel leed voorkomen"

Huisartsen vragen opnieuw meer en betere bescherming tijdens huisbezoeken. Zo wordt er nagedacht over een "zwarte lijst" van gevaarlijke patiënten. Het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen wil ook aan informatie uit politiedatabanken geraken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is de voorstellen naar eigen zeggen genegen, maar voegt eraan toe dat het delen van beroepsgeheimen zeer delicaat is.
Cedric Hatto

De meeste huisbezoeken zijn voor de arts volstrekt ongevaarlijk, maar af en toe loopt het grondig mis. Vorig jaar nog werd een huisarts in de West-Vlaamse gemeente Izegem vermoord en eergisteren is in de Brusselse gemeente Vorst een huisarts neergestoken. De man verkeert nog altijd in levensgevaar.

De Nationaal Raad van de Orde der artsen pleit daarom voor een zwarte lijst van gewelddadige patiënten. "Het gaat er niet over om mensen hun rechtmatige zorg te ontnemen, maar wel om dat te doen met versterkte beveiliging als we zien dat de patiënt gekend is voor geweld", aldus voorzitter Benoît Dejemeppe in Le Soir.

Zo'n zwarte lijst kan een oplossing zijn, maar huisartsenvereniging Domus Medica vreest dat het niet zo eenvoudig is. "Er kunnen bezwaren zijn qua privacy. Wie zou die lijst beheren? Wat zijn de criteria om er op en af te geraken? We moeten daarmee oppassen: het zou een heel lange discussie kunnen worden en dat leidt de aandacht af van maatregelen die snel zouden kunnen genomen worden om de veiligheid van huisartsen te verbeteren", zegt Roel van Giel van Domus Medica.

De huisartsenvereniging vraagt dan ook eerder praktische maatregelen: meer wachtposten of een chauffeur die 's nachts meegaat. "Er is ons ook al heel lang een alarmknop of app beloofd, maar die is er nog steeds niet", aldus Van Giel.

"Gedeeld beroepsgeheim"

Het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen (SVH) - dat enkele honderden dokters vertegenwoordigt - wil dan weer dat er een "gedeeld beroepsgeheim" komt tussen artsen en politiediensten. Huisartsen zouden zo toegang moeten krijgen tot informatie van patiënten die ze nog niet kennen. In ruil daarvoor zou de politie dan in noodsituatie toegang moeten kunnen krijgen tot medische informatie van mensen die geweld gebruiken. "De huisartsen willen duidelijke informatie over de criminele status van de patiënten. De bevoegde ministers moeten daar nu zeer snel en onmiddellijk werk van maken", zegt dokter Rufij Baeke van het SVH.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onderzoekt zowel de "zwarte lijst" als het gedeelde beroepsgeheim. "Ik heb al met een delegatie van de artsen gesproken daarover, en ook de collega's Jan Jambon en Maggie De Block werden daarvoor gesolliciteerd. Het delen van beroepsgeheimen is een zeer delicate materie die we bij wet moeten regelen, maar het principe ben ik uiteraard genegen. Wanneer politie en artsen mekaar wederzijds kunnen helpen, kan veel leed worden voorkomen."

Meest gelezen