Petitie om maximumfactuur voor middelbaar onderwijs te vragen

De Gezinsbond en het consumentenorganisatie Test-Aankoop willen dat het middelbaar onderwijs gratis wordt. Ze starten daarom met een petitie om de kost van het onderwijs voor ouders naar beneden te krijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is alvast niet tegen een maximumfactuur (zoals in het kleuter- en lager onderwijs al bestaat), maar die factuur zal niet voor meteen zijn.

De Gezinsbond en Test-Aankoop vinden het onderwijs duur. Zo kan de kostprijs voor één schooljaar oplopen tot 1.000 euro. De kosten omvatten onder meer vervoer (van en naar school), uitstappen en reizen, kopies en didactisch materiaal. Ze pleiten voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, zoals dat ook al in het kleuter- en lager onderwijs geldt.

Concreet willen de twee organisaties dat schoolmateriaal gratis ter beschikking wordt gesteld, net als buitenschoolse activiteiten met pedagogische inhoud kosteloos moeten zijn. Ze ijveren ook dat tarieven voor opvang en maaltijden worden berekend in functie van het inkomen van de ouders.

De petitie is tot 30 september terug te vinden op www.klaarvoorschool.be. Daarnaast roept Test-Aankoop een groepsaankoop in het leven voor 55 schoolartikelen om de kosten te drukken.

Minister Crevits sluit niets uit

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) schaart zich achter de oproep. "Een maximumfactuur in de eerste graad moet een eerste stap zijn", vindt Astrid Luypaert van de VSK. "We willen niet dat leerlingen sommige scholen of richtingen vermijden door geldgebrek of omdat hun ouders denken dat de school of studierichting te duur is."

Ook oppositiepartij SP.A houdt een pleidooi voor betaalbaar onderwijs. "Sinds het aantreden van deze regering liepen de besparingen in het middelbaar op tot 117 euro per leerling". De partij wil een maximumfactuur in het secundair onderwijs, dat in eerste instantie in de eerste graad kan worden ingevoerd.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V, foto) liet al verstaan dat dit een complexe zaak is wegens het hoge aantal richtingen. De kosten voor een bakkersopleiding zijn bijvoorbeeld totaal anders dan voor een talenopleiding. De minister is niet tégen een maximumfactuur voor het middelbaar onderwijs, maar dat zal niet voor meteen zijn.

"We moeten sowieso aan kostenbeheersing doen. Ik sluit in de toekomst niet uit om die strikter te maken, ook in het secundair onderwijs. Maar dan moeten we een zéér goed zicht hebben op de uitgaven. En we moeten beseffen dat bij de invoering van de maximumfactuur in het lager onderwijs er heel veel miljoenen uitgetrokken werden om werkingsmiddelen aan scholen te geven."

Meest gelezen