"Opruimen na wolkbreuk zal nog dagen duren"

Een hevig onweer heeft gisterenavond plaatselijk zware wateroverlast veroorzaakt in het oosten van Vlaams- en Waals-Brabant en het zuidwesten van Limburg. De grootste hinder was er in en rond Tienen. De brandweer kreeg er meer dan 200 oproepen. Onder meer in Kortenaken, Linter, Tienen, Geetbets en Geldenaken kwamen straten blank te staan en zijn veel woningen ondergelopen. In Kortenaken en Linter werd het gemeentelijk rampenplan tijdelijk afgekondigd. De schoonmaak zal er nog enkele dagen duren, aldus de burgemeesters.
De Kwadeplasstraat in Linter

Burgemeester Marc Wynants (CD&V) van Linter had het over een "geweldig onweer dat we niet kunnen beheersen". Hij maakte de vergelijking met de twee vorige onweders die de regio nog niet zo lang geleden troffen.

"Tijdens het onweer van 23 juni viel er zo'n 40 liter/m² in een half uur tijd. Nu was dat 85 liter. Je kunt je dus wel indenken wat de intensiteit van het water was." Wynants verwijst naar het water dat in een aantal straten 50 tot 60 centimeter hoog stond. Enkele honderden woningen in de gemeente liepen onder en moesten kort ontruimd worden.

"Deze ochtend is de toestand nog steeds rampzalig", vervolgt Wynants. "Het is één grote modderpoel. We zijn gisterenavond tot 4 uur in de weer geweest en sinds 8 uur vanochtend zijn onze mensen opnieuw aan de slag om alles op te kuisen maar dat zal nog enkele dagen duren. We gaan ook bekijken wat we kunnen organiseren met het containerpark zodat de inwoners hun vernielde spullen kunnen wegdoen."

Rampenfonds

"Rond 17.30 uur is de gemeente getroffen door een wolkbreuk. Het heeft hier ongeveer drie kwartier, een uur heel hard geregend", zegt ook burgemeester Patrick Vandijck (Open VLD) van Kortenaken. "Als gevolg daarvan was er wateroverlast, onder meer door ondergelopen kelders. De Velp en de aanpalende beken liepen buiten hun oevers. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd in werking gesteld."

"Zowat de helft van de gemeente stond onder water en volgens de brandweer zijn er uit onze gemeente alleen al meer dan 200 oproepen gekomen."

Ook in Kortenaken was het een korte nacht, vertelt Vandijck nog. "We hebben doorgewerkt tot 2 uur en zijn sinds 7 uur opnieuw bezig maar het zal nog een dag of drie duren voor alles opgeruimd is. De inwoners reageren emotioneel maar ook voor een stuk gelaten. Zij beseffen ook dat niets opgewassen is tegen een dergelijke stortvloed." Het gemeentelijk personeel is opgevorderd, ook de mensen die met vakantie waren, maar zelfs dat volstaat niet. Kortenaken heeft de Civiele Bescherming om versterking moeten vragen.

De burgemeesters van Linter en Kortenaken willen een beroep doen op het Vlaams Rampenfonds, maar vrezen dat dat weinig zal uithalen. "Ik vrees dat dat Rampenfonds zo langzamerhand uitgeput geraakt met al het noodweer van de voorbije maanden", aldus nog Wynants.

Kamp ontruimd

In Kortenaken moest ook een kamp van een jeugdbeweging ontruimd worden. "We moesten dringend opvang zoeken voor een 90-tal kinderen die op kamp waren in Hoeleden. We hebben ervoor gezorgd dat ze opvang en eten kregen en nadien met busvervoer of met familie die hen kwam halen, huiswaarts konden keren", aldus burgemeester Vandijck.

Behalve Kortenaken en Linter, kwamen er ook berichten van wateroverlast uit Hoegaarden, Zoutleeuw en Geetbets. Telkens was het scenario hetzelfde: straten stonden blank en kelders en woningen liepen onder water.

Zandzakjes in Halen

Ook op de E314 was er hinder: ter hoogte van Halen liep een tijdlang een modderstroom over de weg. De brandweer van Zuid-West-Limburg registreerde gisterenavond 150 oproepen, vanmorgen kwamen er nog eens een 15-tal bij.

Gisterenavond werden zandzakjes uitgedeeld aan de bewoners. Vanmorgen was de brandweer van Halen, samen met de technische dienst van de stad, vrijwilligers en vier privéfirma's, nog altijd bezig met het schoonmaken van de straten en met het verwijderen van modder, slijk en stenen. Ook Halen zal trouwens een aanvraag doen om de zware regenval als ramp te laten erkennen.

Ook de brandweer van Beringen kreeg een 60-tal oproepen voor ondergelopen straten en kelders.

Lesse

In Wallonië is de Lesse buiten haar oevers getreden, daardoor zijn verschillende kampeerterreinen onder water gelopen. In de provincie Luxemburg waren vorige nacht ook al enkele kampeerterreinen ontruimd nadat ze onder water waren gelopen. In Geldenaken, in Waals-Brabant, is een scoutskamp met 40 kinderen ontruimd.

"Bij ons is het beginnen regenen rond 17 uur", zegt Isabelle Swennen vanuit Zétrud-Lumay, een deelgemeente van Geldenaken. "Het heeft hard geregend tot ongeveer 19 uur. Onze straat liep onder water door water dat vanuit de velden gelopen kwam. De modder blokkeerde de riolen." Zelf heeft ze weinig last ondervonden. "Bij ons liep er een klein beetje water in de kelder, maar dat viel uiteindelijk mee."

Meest gelezen