België moet tegen 2030 35 procent minder CO2 uitstoten

Tegen 2030 moet ons land 35 procent minder CO2 uitstoten. Dat blijkt uit de verdeling van de klimaatinspanningen over de Europese lidstaten die de Europese Commissie vanmiddag heeft voorgesteld.

35 procent - weliswaar in verhouding met de uitstoot in 2015 - is een ambitieuze doelstelling, maar onze buurlanden moeten nog grotere inspanningen doen. Luxemburg bijvoorbeeld moet zijn CO2-uitstoot zelfs 40 procent verminderen. Onderaan de lijst staat Bulgarije, dat zijn uitstoot van broeikasgassen niet moet verminderen.

Voor ons land moet er tegen januari volgend jaar een intern klimaatakkoord zijn met een verdeelsleutel voor de drie gewesten. Er is wel nog altijd geen akkoord over de verdeling tussen de gewesten van de inspanningen die ons land moet doen tot 2020. Tegen die tijd moet ons land van Europa de uitstoot van broeikasgassen met 15 procent verminderen.

Eind vorig jaar heeft Europa op de klimaatconferentie van Parijs beloofd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 procent te verminderen. Dat moet onder meer gebeuren door een reductie van de uitstoot met 30 procent in sectoren die niet deelnemen aan het Europese systeem voor de handel in uitstootrechten. Het gaat onder meer om de uitstoot van gebouwen, in de transportsector en de landbouw.

VBO is niet akkoord

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het voorstel van de EU disproportioneel. "De inspanning is naar verhouding groter dan die van de andere 'rijke' Europese landen", luidt het in een persbericht.

Het VBO pleit ervoor dat België "een ambitieuze, maar realistische doelstelling aanneemt".

"Vlaanderen zal internationale doelstellingen loyaal uitvoeren"

"Vlaanderen zal - zoals dat altijd het geval is geweest - de internationale doelstellingen loyaal uitvoeren", zo reageert Vlaams minister Joke Schauvliege op de reductiedoelstellingen rond de uitstoot van broeikasgassen die de Europese Commissie heeft bekendgemaakt.

Wat Europa van ons vraagt, is bijzonder ambitieus en zal van iedereen inspanningen vergen", reageert Vlaams minister Schauvliege. "Tegelijk zijn klimaatinvesteringen cruciaal voor onze leefomgeving en goed voor de economie. Vlaanderen zal daarom - zoals dat altijd het geval is geweest - de internationale doelstellingen loyaal uitvoeren", klinkt het.

De CD&V-minister wijst er ook op dat Vlaanderen al volop bezig is met de uitvoering van de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. "Vlaanderen bracht de concrete uitvoering van dit historisch akkoord reeds in gereedheid via de organisatie van klimaatrondetafels per beleidsdomein en via het nemen van concrete maatregelen, zoals het energiezuiniger maken van het Vlaamse - veelal verouderde -gebouwenpatrimonium, investeringen in een klimaatvriendelijk openbaar vervoer, het ondersteunen van de klimaatinspanningen van steden en gemeenten, enz..."

Meest gelezen