"Voorstel artsenquota is evenwichtig en compenseert overtal"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verwerpt de Vlaamse kritiek op de herberekening van de verdeelsleutel voor het aantal artsen. Omdat er de voorbije jaren aan Franstalige kant nooit een ingangsexamen werd georganiseerd, is daar een overschot van zowat 1.300 artsen. De federale regering wil die artsen toch een Riziv-nummer geven, tot grote ergernis van onder meer de rector van de KU Leuven. "Het overtal zal gecompenseerd worden", stelt De Block, "en ook aan Vlaamse kant zullen er compensaties zijn."

Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, kantte zich vanmorgen in "De Standaard" tegen de plannen van De Block om de klassieke 60/40-verdeelsleutel tussen Vlaamse en Franstalige artsen te herbekijken. Omdat er in Franstalig België - in tegenstelling tot in Vlaanderen - de voorbije jaren geen ingangsexamen voor artsen werd georganiseerd is daar een overschot ontstaan van zowat 1.300 artsen. Op aandringen van de Franstalige minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) wil de federale regering die artsen nu toch een Riziv-nummer geven.

Volgens Torfs is dat ongehoord. De Franstaligen worden beloond terwijl ze de regels niet hebben nageleefd, vindt hij. "De Vlamingen hebben zich altijd aan het beperkt aantal artsen gehouden. Daardoor moesten Vlaamse jongeren toelatingsproeven doen. Ook mensen die perfect een diploma hadden kunnen behalen, zijn zo uitgeschakeld terwijl de Franstaligen zich nooit aan de criteria hebben gehouden en zo 1.300 artsen te veel hebben opgeleid", aldus Torfs in "Het Journaal". "En nu worden er gewoon nieuwe criteria ontwikkeld om de fouten uit het verleden, het gebrek aan solidariteit, met de mantel der liefde te bedekken."

Nog volgens Torfs moeten er, als de regering het plan doorzet, ernstige compensaties voor de Vlamingen komen. Zo niet moet de sociale zekerheid gesplitst worden, klinkt het.

De Block: "Akkoord is evenwichtig"

De Block erkent dat er meer dan tien jaar een probleem was aan Franstalige zijde. Maar volgens haar is het akkoord dat nu op tafel ligt een evenwichtig plan dat komaf maakt met het historische, langs Franstalige kant opgebouwde, overtal.

Ze ontkent dat de nieuwe regeling nadelig zal zijn voor de Vlamingen. De klassieke verdeelsleutel - waarbij de Vlamingen 60 en de Franstaligen 40 procent van het aantal Riziv-erkenningen krijgen - wordt inderdaad aangepast, maar dat zal niet in het nadeel zijn van de Vlamingen. De Franstaligen zullen inderdaad meer artsen kunnen erkennen, maar het aantal Vlaamse erkende artsen blijft hetzelfde. Er zal dus een overtal zijn, maar dat overschot zal de komende jaren aan Franstalige kant moeten worden aangepakt, klinkt het.

"Gedurende zeven jaar zal er een compensatie moeten zijn voor het historische overtal. Je moet dat wel samen zien, dat is een evenwichtig voorstel voor een probleem van meer dan tien jaar oud", stelt De Block.

Ze wijst erop dat er sinds dit jaar toch een examen aan Franstalige kant is, het examen werd trouwens vorige week zaterdag voor de eerste keer georganiseerd. Bovendien zullen de Vlamingen volgens haar in ruil meer artsen en tandartsen kunnen opleiden.

Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de federale regering. Dat ligt niet voor de hand, want zowel CD&V als N-VA zijn tegen.

Meest gelezen