Tientallen Britten willen Belg worden door brexit

De uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou wel eens kunnen leiden tot een extra aangroei van de Belgische bevolking. Verschillende tientallen Britten die in en rond Brussel wonen, hebben sinds vrijdag - toen de uitslag van het brexit-referendum bekend raakte - een aanvraag tot nationaliteitsverandering ingediend, blijkt uit een rondvraag van VRT Nieuws.

In en rond onze hoofdstad wonen en werken duizenden Britten. Zij hebben zich hier zonder veel problemen kunnen vestigen dankzij het vrije verkeer binnen de Europese Unie. Maar door de brexit zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Uit vrees daarvoor hebben al tientallen Britten een aanvraag ingediend om Belg te worden of kwamen ze informatie vragen aan het gemeenteloket.

Bij de diensten van deĀ Brusselse gemeente Elsene zijn zo sinds vrijdag al dertig aanvragen binnengelopen. Burgemeester Dominique Dufourny (MR) spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Wij hebben dat niet meer gezien sinds men in Frankrijk het fiscale regime heeft aangepast en er toen heel wat Fransen Belg wilden worden." In Elsene bestaat bijna twee procent van de bevolking uit Britten. "En die mensen willen hier blijven, en zekerheid bieden aan hun kinderen", aldus de burgemeester.

In Ukkel zijn in twee dagen tijd al elf aanvragen formeel ingediend van Britten die Belg willen worden. Ter vergelijking: heel vorig jaar was er in die Brusselse gemeente welgeteld 1 Brit die wilde worden genaturaliseerd. "Dit is duidelijk gelieerd aan de brexit", zegt schepen Boris DilliĆØs (MR). "Sommige Britten speelden mogelijk al langer met het idee. De uitslag van het referendum was voor hen dan de druppel."

Ook in de gemeente Waterloo zien ze de gevolgen van het referendum over het Britse EU-lidmaatschap. Daar kwamen sinds vrijdagmorgen al een 15-tal Britten naar het loket voor informatie rond een nationaliteitsverandering, al is nog niets ondertekend. "Een erg uitzonderlijk feit en ik verwacht dat de aantallen de komende dagen nog zullen stijgen", zegt burgemeester Florence Reuter (MR). "De meeste Britten wonen hier al jaren en zijn ongerust. Door de brexit vrezen ze dat ze in de toekomst een werkvergunning nodig zullen hebben om hier te mogen blijven."

In Tervuren liepen op een namiddag 19 aanvragen binnen. In Overijse ten slotte heeft 1 Brit sinds het referendum formeel een dossier ingediend om Belg te worden. Vier andere Britten hadden al informatie gevraagd rond de procedure nog voor het referendum had plaatsgevonden, meldt burgemeester Dirk Brankaer (OV2002 - N-VA - CD&V).

"Ik verklaar Belgisch staatsburger te willen worden"

Buitenlanders die in Belgiƫ wonen en Belg willen worden, moeten een dossier opstarten bij de dienst Burgerlijke Stand. Zodra alle nodige documenten verzameld zijn, moet de aanvrager een handgeschreven verklaring ondertekenen: "Ik verklaar Belgisch staatsburger te willen worden en de Grondwet, de wetten van het Belgische volk en het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden te zullen naleven".

Van de gemeente gaat het naar de procureur des Konings. Die moet binnen vier maanden een beslissing nemen. Buitenlanders die Belg willen worden, moeten namelijk voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moeten ze al zeker vijf jaar in ons land verblijven, een van de landstalen spreken, maatschappelijk geĆÆntegreerd zijn en economisch participeren. Voor de meeste Britten die hun aanvraag de voorbije dagen indienden, mag dat geen probleem zijn, klinkt het.

Om Belg te worden, moeten vreemdelingen meteen ook iets bijdragen aan de staatskas: zo hangt er aan een nationaliteitsverandering een prijskaartje van 150 euro aan registratierechten vast.

Meest gelezen