Onweer veroorzaakt veel hinder in het land

Onweer en hevige regen hebben heel wat hinder veroorzaakt in het land. Op verschillende plaatsen werd het rampenplan afgekondigd. Verschillende straten stonden onder water, onder meer de Brusselse Ring.
De Brusselse ring

Het was voorspeld en het is ook uitgekomen: het was gisteren warm, maar tegelijkertijd werden we ook "getrakteerd" op hevige onweders. Net na de middag hadden de onweersbuien ons land even verlaten, om daarna in alle hevigheid los te barsten op verschillende plaatsen in het land.

In Sint-Truiden, in Limburg, werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Daar stond een trein ook vijf uur lang geblokkeerd doordat er bomen op het spoor waren gevallen. De reizigers werden niet geëvacueerd omdat de trein in een vrij afgelegen omgeving stond, maar de NMBS deelde wel water en koeken uit. In Turnhout, in de provincie Antwerpen, is het rampenplan nog steeds van kracht. Straten en kelders zijn er ondergelopen.

In Destelbergen bij Gent verwoestte een blikseminslag een woning. Niemand raakte daarbij gewond. Ook in Wellen, in Limburg, liepen wegen onder en raakten veel huizen beschadigd. 

De noodcentrale in Hasselt had ook te lijden onder het onweer. Tussen ongeveer 23 en 3 uur vannacht waren de nummers 100 en 112 niet meer bereikbaar door technische problemen, maar al die tijd bleef het nummer 101 wel bereikbaar.

Brusselse Ring stond blank

Door de felle regenval stonden verschillende wegen onder water, waaronder ook de Brusselse Ring, met name in Wemmel en Strombeek. Daar stonden delen van de rijweg onder water.

Ook op de luchthaven van Zaventem waren er tijdelijk problemen door de felle onweersbuien. Enkele vluchten liepen vertraging op omdat het personeel door het gevaar op blikseminslagen niet op de tarmac mocht komen. De passagiers van enkele toestellen konden het vliegtuig daarom een tijdje niet verlaten.

Brandweerdiensten overstelpt in Vlaanderen

De brandweerdiensten in Brussel en Vlaams-Brabant hadden de handen vol met het onweer. De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg een 200-tal oproepen tijdens en na het zware onweer. Ook de brandweer van Leuven werd overstelpt met telefoontjes, terwijl Tienen rond 22 uur een 30-tal oproepen telde.

In Brussel is de situatie bijna catastrofaal, meldt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Pierre Meys. Die kreeg enkele honderden telefoontjes, voornamelijk uit Sint-Jans-Molenbeek, Laken, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Jette, Anderlecht en Vorst. Op verschillende plaatsen staat het water zo hoog in de straten dat wagens enkel nog met hun dak boven het water uitsteken.

Hevige onweersbuien hebben ook overlast veroorzaakt in Limburg. De verbindingslaan tussen Diepenbeek en Kortessem raakte bezaaid met omgevallen bomen door de felle windstoten. Straten kwamen in een mum van tijd blank te staan door de overvloedige regenval. Ook Zuid-Limburg kreeg zijn deel van de overlast.

Onweer in Wallonië

Ook Wallonië kreunt onder de waterellende. In Henegouwen werd het provinciaal rampenplan afgekondigd en ook de brandweer van Charleroi had het druk. De brandweer kreeg er een vijftigtal oproepen in enkele minuten tijd. Het ging hoofdzakelijk over straten die blank stonden omdat de riolen het overtollige water niet meer konden slikken.

In Jodoigne, in Waals-Brabant, raakte een sporthal dan weer zwaar beschadigd door het onweer.

Vandaag en dit weekend?

Vandaag ebben de onweders stilaan weg via het oosten. Het wordt ook wel een stuk frisser: zo'n 20 graden. In het weekend krijgen we eerst opklaringen en het blijft grotendeels droog, al kan er na de middag af en toe een bui vallen. We halen zo'n 20 graden.

Regenbogen te zien

De zware onweersbuien hadden ook wel een voordeel. Op verschillende plaatsen in het land verschenen er namelijk regenbogen aan de hemel.

Meest gelezen