"Belgen moeten vijf procent minder calorieën eten"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een akkoord gesloten met de voedingssector om voedsel een gezondere samenstelling te geven. Tegen eind volgend jaar zou het aantal calorieën gemiddeld met 5 procent verminderd zijn.

De Block (foto in tekst) heeft een akkoord daarover gesloten met de voedingsfederatie Fevia en Comeos, de federatie van de Belgische handelssector. 

De Convenant Evenwichtige Voeding wil de inname van calorieën door de Belgische consumenten tegen eind volgend jaar met 5 procent verminderen in vergelijking met 2012. Dat zou vooral moeten gebeuren door een vermindering van het suiker- en vetgehalte in voeding in winkels, restaurantketens en cateringbedrijven.

Ook streeft het akkoord naar kleinere porties of meer vezels in de voeding. Voor iedere productcategorie in België worden aparte normen voorgesteld. Tegen 2020 zou de suikerinhoud van frisdranken met gemiddeld 10 procent moeten worden teruggebracht. Voor ontbijtgranen mikt men op 4 procent minder suiker, 5 procent meer vezels en 8,5 procent meer volkoren.

Over de convenant wordt al sinds 2012 onderhandeld. In 2009 had de regering met de voedingssector al een akkoord gesloten over de geleidelijke vermindering van het zoutgehalte in voeding. Daardoor is de consumptie van zout sindsdien met 10 procent gedaald.

Meest gelezen