Belgische mayonaise wordt minder vettig

Belgische mayonaise wordt binnenkort minder vettig. Mayonaise hoeft wettelijk niet langer 80 procent vet te bevatten, 70 procent volstaat voortaan. Ook mag de hoeveelheid eigeel verminderen van 7,5 naar 5 procent. Dat staat in de zogenoemde "Mayonaisewet" die gisteren in Het Staatsblad gepubliceerd is. In het buitenland bedraagt het vetgehalte van mayonaise meestal maar 70 procent. Minister van consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zegt dat door de nieuwe wet een concurrentienadeel voor onze voedingsindustrie wegvalt.

Het nieuwe KB moet er voor zorgen dat Belgische producenten beter kunnen concurreren met hun buitenlandse collega's. Die waren immers niet gebonden door de strengere Belgische wetgeving en konden door een lager vet- en eigeelgehalte bovendien goedkoper produceren.

Minister Peeters stelt de mayonaiseliefhebber echter gerust. "Dit betekent niet dat de lekkere Belgische mayonaise, met haar specifieke smaak, verdwijnt. Om zowel de consument als de sector nog toe te laten de "traditionele Belgische mayonaise" te onderscheiden van de nieuwe mayonaise, werd ook een definitie van "traditionele mayonaise" ingevoerd", verzekert de minister. "Wie deze benaming hanteert, kan nog steeds voldoen aan de traditionele eisen qua samenstelling."

Modernisering

De mayonaisewet betekent het startschot van een modernisering in de voedselwetgeving. De minister heeft samen met de sector en Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, 45 koninklijke besluiten opgelijst van meer dan dertig jaar oud, waarin wordt bekeken of er nood is aan een update of schrapping. Het gaat om een lijst met uiteenlopende categorieƫn.

De vicepremier merkt op dat ons voedingspatroon er enkele decennia geleden enigszins anders uitzag. Bepaalde producten waren zelfs nog niet bekend in onze contreien. Een ciabatta bijvoorbeeld bestaat eenvoudigweg niet volgens het KB uit 1985 over bakkerijproducten. Die vaststelling, samen met technologische vernieuwingen en productinnovatie - denk maar aan gekleurde pasta - maken een aanpassing van de regels broodnodig.

"Onze voedingssector is wereldtop. Dan moet onze wetgeving ook 21e eeuws zijn", zegt Peeters, die ook bevoegd is voor Consumentenzaken. "We moeten de 90.000 jobs in de Belgische voedingsindustrie in de beste omstandigheden, en met de beste wetten en regels, laten werken. Bovendien streeft men vandaag naar een verlaagd suiker- of vetgehalte omwille van gezondheidsredenen. Ook daar willen we nadrukkelijk aan toe bijdragen."

Meest gelezen