Waterpeil van de Dender begint te stabiliseren

De felle regenbuien van gisteren hebben ook vandaag wateroverlast veroorzaakt. Verschillende waterlopen zijn buiten hun oevers getreden. Het meest verontrustende was de Dender, waar het waterpeil tot vanmiddag aan het stijgen was. In Geraardsbergen lijkt het grootste gevaar intussen geweken.
De situatie in Geraardsbergen vanochtend

Gisterennamiddag en -avond trokken alweer felle regen- en onweersbuien over ons land. Het water viel op verschillende plaatsen met bakken uit de lucht en dat is niet de eerste keer de afgelopen tijd. Ook nu bleven problemen niet achterwege.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen kreeg vooral Geraardsbergen de volle laag over zich heen. Het gemeentelijk en medisch interventieplan werden afgekondigd, aangezien er ook enkele mensen moesten worden geëvacueerd. "Het water in sommige huizen stond tot een meter hoog", zegt burgemeester Guido De Padt aan Radio 2. "Ik loop hier al 34 jaar rond als politicus, maar zo erg heb ik het nog nooit gezien."

Vooral in deelgemeente Viane zijn er nog steeds heel wat problemen. Het gemeenteplein staat onder water en de brandweer is volop bezig met alles weg te pompen.

En dan is het nog niet zeker of het ergste al voorbij is. Waterwegen en Zeekanaal kijkt momenteel met veel ongerustheid naar de Dender, waar op verschillende plaatsen de waakpeilen overschreden zijn. "Volgens de laatste gegevens die wij binnenkrijgen, is het waterpeil in Overboelare en Geraardsbergen zich aan het stabiliseren", zegt Claudine Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal. "Dat heeft toch iets langer op zich laten wachten dan we dan we aanvankelijk gedacht hadden, en daardoor zal ook de echte daling van het waterpeil ook iets later komen dan we verwacht hadden. Het zal pas tegen de late avond zijn vanavond dat het waterpeil dan echt effectief begint te dalen."

En ook het treinverkeer ondervindt hinder in de provincie. "In Geraardsbergen is gisterenavond de bliksem ingeslagen op spoorinstallaties", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Daardoor is er een hele dag geen treinverkeer mogelijk tussen Geraardsbergen en Denderleeuw. Er is een alternatieve buslijn in beide richtingen." Het treinverkeer zal ten vroegste morgenochtend hervatten. Ook in Wallonië kunnen trouwens op enkele lijnen geen treinen rijden door grondverzakkingen of wateroverlast.

Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant was het water niet weg te houden uit de woningen. In Aarschot moest onder meer een bejaardentehuis worden ontruimd en brandde een woning uit na een blikseminslag. In Halle liep de pas vernieuwde Basiliekstraat onder water.

Het ergste zijn ze er echter aan toe in Sint-Pieters-Leeuw. Daar werd tot vanmiddag het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het peil van de Zuunbeek staat nog steeds drie meter hoger dan normaal. "Dit is het hoogste peil van de Zuunbeek dat ik ooit heb gezien", zegt burgemeester Luc Deconinck. Het water begint wel stilaan te dalen.

In Rillaar op de Grote Motten en in Wezemaal op de Grote Losting is eveneens het alarmpeil bereikt. "Het zijn de enige niet-bevaarbare waterlopen waar het water nog licht aan het stijgen is", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij. "We volgen de situatie op de voet."

Brussel

Vanuit Brussel bereikten ons gisteren spectaculaire beelden van auto's die begonnen te drijven en van inkomhallen van metrostations die onder water liepen. Sommigen moesten even de deuren sluiten, maar ondertussen zijn alle stations weer open.

De Woluwetunnel in Sint-Lambrechts-Woluwe was de hele ochtend nog afgesloten in beide richtingen. Ondertussen is de tunnel weer open.

Limburg

En ook Limburg kreeg opnieuw de volle laag over zich heen. Bij de hulpcentrale van Hasselt liepen meer dan vijfhonderd oproepen binnen, vooral uit Bilzen, Hoeselt, Opglabbeek, Kinrooi, Neeroeteren en Maaseik.

"Het is zeer dramatisch", zegt de burgemeester van Maaseik, Jan Creemers. "Straten stonden blank, huizen en kelders stonden onder water. Ik denk dat we het ergste achter de rug hebben, de beken hebben de nacht goed doorstaan. Het opruimen zal vandaag beginnen." Het rampenplan werd er ondertussen wel al afgeblazen.

In de andere regio's bleef de schade beperkt. In Noord-Limburg kreeg de brandweer zo'n twintig oproepen binnen.

Antwerpen

De provincie Antwerpen heeft niet met enorme schade te kampen.  In Herselt stonden wel enkele straten een tijdje blank en ook huizen en kelders liepen onder. Er waren ook oproepen uit Laakdal en Heist-op-den-Berg, maar dat viel al bij al mee.

West-Vlaanderen tot slot bleef gisteren gespaard van de onweders. 

Wallonië

Het zuiden van het land ondervindt ook nog steeds hinder. In Doornik is het rampenplan nog steeds van kracht. Ook op verschillende plaatsen in Waals-Brabant is de brandweer nog altijd bezig met het wegpompen van water. Elders in Wallonië is de situatie weer normaal, zoals in Moeskroen en Dinant.

En wat nu?

De getroffen gemeenten houden nu al hun hart vast voor wat nog komen zal. Maar VRT-weerman Frank Deboosere stelt hen gerust. "Voorlopig blijft het droog", zegt hij. "De komende dagen zien er ook een stuk beter uit. Er komen opklaringen en mooie temperaturen aan. Ook morgen en vrijdag blijft het droog. De eerstkomende regen - en dat is dan maar een klein beetje - is waarschijnlijk pas voor zaterdag of zondag."

Meest gelezen