Magistraten protesteren opnieuw tegen besparingen

Aan verschillende gerechtsgebouwen in ons land voert het juridisch personeel vandaag actie tegen de besparingsplannen van de regering. Ze klagen aan dat de besparingen de werklast verhogen, wat de dienstverlening niet ten goede komt. Uit protest beginnen alle zittingen daarom met vertraging.

Vandaag zullen alle zittingen in de rechtbanken zeker met een halfuur vertraging beginnen. De magistraten en het gerechtspersoneel hekelen hiermee de "structurele problemen" bij justitie. Ze klagen de hoge werkdruk en de lage budgetten aan. Het personeelstekort en de verouderde infrastructuur en ICT zijn volgens hen nefast voor de dienstverlening.

Bijna een jaar geleden hield het justitiepersoneel een gelijkaardige actie tegen de besparingsplannen van de regering. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft begrip voor de onvrede, maar benadrukte in "De ochtend" dat hervormingen echt nodig zijn. "Ik heb sinds vorig jaar gedaan wat ik beloofd heb in mijn plan: Justitie in drie stappen zo snel mogelijk hervormen. Met meer middelen zou het makkelijker gaan, maar deze hervorming verdraagt geen uitstel meer", aldus Geens.

De autonomie die de magistratuur vraagt, is voor Geens zeker bespreekbaar. "Ik wil hen zo snel mogelijk autonoom beheer geven. Zo kunnen ze met eigen budget instaan voor eigen organisatie, onder begeleiding weliswaar. Daar onderhandelen we ook al een jaar over, maar dit vraagt tijd en overleg."

"Cipiersstaking moet structureel worden aangepakt"

Intussen zijn ook de stakende cipiers hun zesde week ingegaan. Geens benadrukt dat hij nog steeds bereid is om te praten. "Ik heb die intentie kenbaar gemaakt, en wacht nu op antwoord." Hij wil de gevangenissen een kader voorstellen tot 2017, maar zij willen liever zekerheid tot 2019.

"Veel strubbelingen in de juridische sector komen voort uit angst voor de toekomst. Ik wil gerust gevangenis per gevangenis onderzoeken wat we tegen half 2017 kunnen doen, om de mensen gerust te stellen. Maar dat vinden ze niet goed genoeg. Dat vind ik niet redelijk. In 20 maanden kan ik geen mirakels doen. Men moet ook bereid zijn om mijn nagekomen engagementen te zien."

Geens blijft zich het lot van de gedetineerden wel aantrekken. "Er is geen sprake van een humanitaire ramp, maar men mag de gevangenen nooit als chantage-instrument gebruiken. Tegen het einde van de termijn moeten de cipiersstakingen structureel opgelost zijn. Daar mag men mij als minister van Justitie op afrekenen."

Meest gelezen