"Single zijn: het baart vooral mijn omgeving zorgen" Auteur: Kirsten Sokol

di 07/06/2016 - 09:33 Kirsten Sokol Volgens de bevraging van VRT Nieuws bestaat de typische "happy single" eigenlijk niet. Eenzaamheid, financiële druk, verwachtingen van de omgeving: allemaal een domper op het geluksgevoel van singles. Vrijgezel Tessa (23) nuanceert één en ander en waarschuwt voor een ander cliché: dat van de ongelukkige vrijgezel.

Tessa (23) is “tussen de 3 en 4 jaar” single en voelt zich gelukkig. Haar vrijgezellenstatus biedt behoorlijk wat voordelen. “Momenteel zit ik goed in mijn vel en heb ik de touwtjes volledig in handen. In een relatie wordt je geluksgevoel nogal bepaald door de andere. Het ene moment zit je op een roze wolk, even later zit er in een kink in de kabel en voel je je ongelukkig over iets banaals”, legt ze uit. “Ik voel me als vrijgezel stabieler gelukkig dan met een lief. Een partner kan voor mij een extra geluksfactor zijn, bovenop het geluk dat er al is. Nu kan ik volledig mijn eigen ding doen. Ik ga waar ik ga, en dat maakt mij gelukkig.”

Als ik mijn familie en vrienden moet geloven, moét ik als single wel ongelukkig zijn en geef ik dat gewoon niet toe.

Nochtans wordt ons geluksgevoel -volgens het onderzoek van VRT Nieuws- aanzienlijk bepaald door onze relatiestatus. Dé happy single bestaat niet, zo lijkt het. Dat geldt ook volgens Tessa, al heerst er volgens haar nog een tweede, minstens even hardnekkig clichébeeld.

Gehoord onder vrienden: “single zijn: dat was leuk voor een maand”. Of “voor ons 30e moet het gebeuren, die man en kinderen”.

“Het cliché van “de ongelukkige vrijgezel” is ook bijzonder sterk aanwezig. Als ik mijn vrienden moet geloven, dan voel ik me momenteel eenzaam en triestig. Ze verwachten op zijn minst dat ik inzit met mijn singlestatus en een gemis ervaar. En dat ik dat bovendien niet wil toegeven. Niet dus”, vertelt ze. “Maar ik denk wel dat er niemand is die zich werkelijk nooit eens eenzaam voelt. Dat overkomt mij ook, maar in specifieke situaties.”

“Als ik na een slechte dag in mijn zetel plof, dan zou ik het leuk vinden dat er iemand naar mijn verhaal luistert. Dan kan een lief zeker de zalf op de wonde zijn. Maar ik kan dan even goed bij vrienden of familie terecht. En niet zozeer om iets te vervangen wat er niet is, want er is meer in het leven dan een relatie alleen”, vindt ze. "Al zie ik dat het bij sommige vriendinnen anders ligt”, nuanceert ze.

“Voor iemand met een sterke kinderwens is het als single wel moeilijk. Zeker als dat een concreet doel is over x aantal jaar, en als er niemand in het vizier is. In dat opzicht heb ik het gemakkelijker. Ik ben momenteel nog niet bezig met huisje-tuintje-kindje. Ik hoor vaak genoeg “dat ik wel anders zal piepen als ik iemand tegenkom" (lacht).”

Hardnekkige clichés

VRT

Volgens Tessa is dat het grootste nadeel van het vrijgezellenleven: de verwachtingen van de buitenwereld. De zogenoemde “partnernorm” of sociale druk om een relatie te beginnen, voelt ze behoorlijk sterk. “Er wordt vooral lacherig over gedaan. “Ons Tess heeft toch geen lief”, dat is al een grap op zich geworden. In die mate dat ik het gevoel heb dat mijn omgeving er meer mee bezig is dan ik”, vindt ze. “Concreet: bij de inrichting van mijn appartement vonden mijn ouders dat de douche hoog genoeg moest hangen, voor als er een vriendje bleef slapen. Er werd ook meteen een tweede nachtkastje mét lampje geïnstalleerd”, lacht ze.

Een relatie is voor veel mensen een punt op een lijst, iets dat afgevinkt moet worden.

Onder vriendinnen komen relaties ook geregeld ter sprake. “Mijn omgeving is ongerust dat “het” zo lang duurt (lacht). Er wordt vaak gevraagd “wanneer ik eens iemand meebreng”. In dat opzicht wordt het blik clichés ook geregeld opengetrokken. “Ze zoekt het te ver” of “ze verwacht te veel”: ik lach met zulke opmerkingen. Maar ik lig écht niet zielig te wachten in mijn zetel tot er iemand naast mij komt zitten. Ik ben wél alerter voor typische relatiedingen, merk ik. Mensen die gaan samenwonen: het valt mij extra op, maar het beïnvloedt mijn humeur niet.”

Een andere bezorgdheid van vrijgezellen, het financiële aspect van een leven als alleenstaande, baart Tessa weinig zorgen. “Momenteel heb ik weinig grote of onverwachte kosten. Ik leef in het moment en krijg alles rond. Dat gevoel verandert misschien als ik een appartement ga afbetalen of een auto koop. Ik kan me perfect voorstellen dat het voor alleenstaanden met kinderen of ouderen minder evident is.”

“Liever op café dan prutsen op datingapps”

Mijn toekomstbeeld? Ik zie me niet met zeven katten, wel graag met iemand om mijn koteletten mee te delen.

Over haar toekomst is Tessa optimistisch. Mijmeren doet ze zelden, maar ze ziet zich wel samen met een leuke man. Nochtans acht de meerderheid van de singles het bijna onmogelijk om een leuke partner te vinden.

“Ik kijk niet uit naar een leven alleen met 7 katten. Ik sta wel eens bij de vleesrayon met het idee dat ik mijn koteletten met iemand wil delen (lacht luid). “Voor mij hangen toekomstplannen samen met een concreet persoon. Ik stap pas in een relatie als ik er 100% in geloof. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen ondertussen niet openhoud. Ik ontmoet interessante mensen, ik ga op date. Als single zit je niet jarenlang thuis met een pot ijs in de zetel. (lacht)”

Net als vele twintigers heeft Tessa uit nieuwsgierigheid wel eens een datingapp uitgeprobeerd. “Tinderen samen met de vriendinnen, weet je wel. Maar ik voelde snel dat het niets voor mij is. Daten met iemand die je niet kent: dat kan je toch nooit goed inschatten? Je investeert snel veel tijd in iemand die het misschien niet waard is”, overdenkt ze. “En ik ben ervan overtuigd dat de man die ik zoek daar niet op zit. Die gaat op café een pint pakken en kruist mijn pad wel. Ik geloof rotsvast in de spontane ontmoeting met gezellige babbel.”