"Onze kinderen zijn onze rijkdom én ons geluk" Auteur: Kirsten Sokol

ma 06/06/2016 - 06:34 Kirsten Sokol We geven ons leven gemiddeld een zeven op tien. Koppels wiens kinderen het huis uit zijn, voelen zich gemiddeld nog iets gelukkiger. Het verhaal van "emptynesters" Hilde & Robbie, die hun vijf kinderen hebben zien uitzwermen.

Hilde Vanacker (53) en Robbie Kintaert (54) hebben 2 zonen en 3 dochters. "Hannes (28) woont samen met zijn vriendin en dochtertje, hun tweede kindje is op komst. Tine (26) is gaan samenwonen met haar vriend. Lore (25) woont in Groot-Brittannië, waar ze werkt in een dierenartsenpraktijk. Onze Sander (23) is als muzikant veel van huis en specialiseert zich tegelijk in een extra masterjaar. Nele (21) volgt les aan het conservatorium, maar zit tijdens de week op kot in Brussel", vat Vanacker haar huidige gezinssituatie samen. "Van 5 inwonende kinderen zitten we nu dus nog op 2 halfjes (lacht)."

Druk-druk-druk

Een groot gezin was voor Hilde en Robbie een bewuste keuze. "We hebben ons altijd gelukkig gevoeld bij die keuze, ook er valt er voor zeven personen véél te organiseren. Kinderen brengen altijd geregel met zich mee, al verandert de aard daarvan wel met hun leeftijd", blikt Hilde terug.

VRT

Tijdens de kinderjaren was het ten huize Kintaert een drukte van jewelste. "Onze zonen en dochters waren allemaal bezige bijtjes, met verschillende nevenactiviteiten naast hun studies. We hebben héél wat kilometers rondgereden (lacht). Als ouder bied je veel praktische ondersteuning, zeker met kleine kindjes. Dat is best intensief, met 5 kinderen op 7 jaar tijd. En als je kinderen in het verenigingsleven stappen, ga je daar automatisch ook helpen."

Opnieuw "me-time" en "us-time"

In de loop der jaren evolueerde dat ouderschap, en daarmee hun tijdsbesteding als koppel. "We helpen onze kinderen nu op andere manieren, bijvoorbeeld met verhuizen en opritten aanleggen (lacht). Een eerste kleinkind verandert in dat opzicht ook veel. Dat meisje maakt ons extra gelukkig", glundert ze. "Een kind brengt vreugde in huis, en daarnaast is het een teken dat het goed zit tussen onze zoon en zijn vriendin. Wat kan je je als ouder meer wensen?"

Hoe druk het ook was met de kinderen, mijn man en ik gingen elke zaterdag samen de boodschappen doen.

Hilde en Robbie hebben stilaan weer meer tijd om dingen samen te doen. "Al hebben we er vroeger altijd over gewaakt om bewust momenten voor ons twee in te plannen. We gingen altijd minimum één keer per jaar op weekend, zonder kinderen. Daarnaast hadden we bijvoorbeeld de gewoonte om met zijn tweeën boodschappen te doen, op zaterdagmorgen. Dat doen we nog steeds, en daarna drinken we samen een koffie. Die kleine dingen samen doen als koppel, dat is écht belangrijk, hoe druk het ook is."

Nu merken ze dat ze weer meer tijd hebben, zowel voor "me-time" als "us-time". "We kunnen weer rustig op een onbewaakt moment een boek lezen in de zetel. Zalig! Met het ouder worden zijn die momenten heel welgekomen. Je kinderen loslaten is eigenlijk een logisch en normaal proces."

"Kinderen zijn onze rijkdom"

VRT

Ook financieel hebben Hilde en Robbie iets meer ademruimte. "Ons gezin is altijd onze grote rijkdom geweest, en niet ons vermogen. We hebben eigenlijk nooit het gevoel dat we ons iets te kort gedaan hebben, al moesten we natuurlijk keuzes maken", vertelt ze. "We zijn nooit met zeven personen gaan skiën bijvoorbeeld. Als je voor hetzelfde budget twee of zelfs drie weken op zomervakantie kan, is de keuze snel gemaakt. Dat heeft er ook toe geleid dat onze slaapkamer na 23 jaar nog steeds niet is behangen (lacht)."

Onze kinderen voelen en vullen elkaar goed aan. Dat maakt ons uiteraard gelukkig.

Dat emptynesters bij de gelukkigste groepen horen, begrijpt Hilde goed. "Er is opnieuw meer ruimte in ons leven en we krijgen veel terug van onze kinderen. Ze zijn zeker onze bron van geluk en plezier. We hebben het geluk dat onze kinderen enorm aan elkaar hangen. Ze voelen en vullen elkaar goed aan, dat is als ouders echt fijn om te zien", vertelt ze.

"Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de Whatsappgroep, die we hebben opgericht voor onze dochter in het buitenland. Toekijken hoe de interactie loopt tussen onze kinderen: énorm amusant. Ook met de partners erbij blijft dat goed klikken in de groep. Als je kinderen gelukkig zijn, ben je dat als ouder ook".