"Vanavond grote vertragingen op het spoor, morgen mogelijk nog erger"

Vanavond rijdt nog niet de helft van de treinen in Vlaanderen. Dat meldt Infrabel aan VRT Nieuws. Toch zullen de meeste reizigers thuis geraken, zij het met grote vertragingen en in bomvolle treinstellen, zo zei VRT-journalist Pascale Mertens in "Het Journaal". Mogelijk is de hinder op het spoor morgen nog groter dan vandaag.

Was de hinder van de spoorstaking in Vlaanderen vanmorgen nog veeleer beperkt, dan is die in de loop van de dag steeds groter geworden. In de late namiddag reed nog 60 tot 65 procent van de treinen in Vlaanderen, zo zei NMBS-woordvoerder Bart Crols. Vanavond meldt Infrabel aan VRT Nieuws dat minder dan de helft van de treinen rijden in Vlaanderen.

"Inmiddels rijdt nog slechts 46 procent van de treinen", zei VRT-journalist Pascale Mertens in "Het Journaal". "Het is een moeilijke avondspits. Reizigers moeten rekening houden met wachttijden van een half uur tot een uur. Ze zullen thuis geraken, maar wel met vertraging en in een bomvol treinstel."

"Morgen zal de hinder waarschijnlijk aanhouden. Mogelijk wordt de situatie zelfs erger omdat de treinstellen nog op hun vertrekpunt voor morgen moeten zien aan te komen."

Wallonië

In Wallonië rijden door de spoorstaking al de hele dag zo goed als geen treinen. Dat ook Vlaanderen hinder ondervindt, is hiervan het gevolg. "Het zijn vooral de grote assen met treinen afkomstig uit Wallonië die hinder ondervinden", zei Crols eerder vandaag. "Bijvoorbeeld treinen uit Luik of uit Charleroi. Dat betekent dat bijvoorbeeld Leuven en Antwerpen in de klappen delen, maar ook andere regio's in Vlaanderen kampen met geschrapte treinen. Dat is onder meer het geval in Limburg, de Kempen. Ook in Oost-Vlaanderen is er hier en daar hinder."

Informatiekanalen

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de problemen nog de hele dag kunnen aanslepen, zei Crols vanmorgen al. De NMBS raadt iedereen aan zich goed te informeren vooraleer te vertrekken. Dat kan via de website, Twitter, Facebook, de app of in het station zelf. Ook via Google Maps kunnen reizigers nagaan of hun lijn getroffen is. Omdat de website en de app zoveel geraadpleegd worden, lopen ze wel wat vertraging op bij het laden. "Onze IT-dienst werkt aan een oplossing", tweet de NMBS.

Ook het goederenvervoer wordt overigens getroffen. "Goederentreinen van de Antwerpse haven naar het Ruhrgebied worden opgehouden in Montzen, bij de Duitse grens. Voor de rest verloopt het goederenvervoer met mondjesmaat", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Weinig begrip bij TreinTramBus

De reizigersorganisatie TreinTramBus reageert ondertussen vol onbegrip. Er waren namelijk afspraken om onaangekondigde stakingen te vermijden, zegt Stefan Stynen. "Dit is een wilde staking en de reizigers hebben pas gisteravond te horen gekregen dat ze vandaag moeilijk met de trein op hun bestemming gaan geraken. En dat is absoluut niet volgens de afspraken die we met de vakbonden hebben gemaakt. Zij zouden de reizigers tijdig inlichten over hun acties. Dat is hier duidelijk niet gebeurd."

Waarom staken de spoorbonden?

Gisteren werd een oproep gelanceerd om te staken, nadat er de hele dag spontane acties waren geweest. Op meerdere plaatsen in het land legden werknemers van de spoormaatschappij NMBS het werk neer uit onvrede met een nieuwe maatregel van HR-Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel. Door deze nieuwe maatregel zouden de werknemers een tot twee kredietdagen kunnen verliezen. Dat zijn compensatiedagen die aan de spoorwerknemers worden toegekend omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Ook over het besparingsplan dat de vorige minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft uitgetekend, is het ongenoegen groot.

Meest gelezen