Bijna 8 op de 10 Vlaamse jongeren (in zekere mate) eenzaam

Bijna 8 op de 10 Vlaamse jongeren voelt zich in zekere mate eenzaam. Dat blijkt uit een onderzoek van VRT Nieuws. Hoewel slechts een kleine minderheid altijd eenzaamheid ervaart, voelen de meeste jongeren zich soms tot dikwijls eenzaam. Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum blijkt net het omgekeerde. Ruim de helft van alle 65-plussers zegt zelfs nooit eenzaam te zijn.

Vergeet het beeld van de eenzame 65-plusser die alleen wegkwijnt in een bejaardentehuis. Uit ons onderzoek blijkt dat het net de jongeren (18 tot 25 jaar) zijn die zich het meeste eenzaam voelen. Slechts een op de vijf jongeren geeft aan dat hij zich nooit eenzaam voelt. Een even groot aantal voelt zich dikwijls eenzaam, maar de overgrote meerderheid van de jongeren ervaart soms eenzaamheid. 1 op 42 jongeren zegt zelfs zich voortdurend eenzaam te voelen.

Hoe ouder we worden, hoe minder eenzaam we lijken te zijn. Vanaf de leeftijd van 55 jaar is ruim de helft van de Vlamingen naar eigen zeggen nooit nog eenzaam en dat aantal neemt nog toe bij 65-plussers. Vanaf 55 jaar duikt het aantal altijd eenzame mensen zelfs onder de 1 procent. Het minderen van de eenzaamheid hangt wel niet volledig samen met de leeftijd: Zo zijn 46 tot 55-jarigen opmerkelijk eenzamer dan de generatie ervoor. Nog een belangrijke kanttekening: in ons onderzoek zijn geen 75-plussers ondervraagd. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vanaf 80 jaar en ouder de eenzaamheid duidelijk toeneemt.

Hoe komt het dat jongeren zo eenzaam zijn? Voor iedere leeftijdscategorie zijn er andere uitdagingen die tot eenzaamheid kunnen leiden. "Bij jongeren is dat identiteitsvorming, vrienden zoeken, een job vindenā€¦ Lukken deze zaken niet, dan kunnen jongeren zich eenzaam voelen", zegt psycholoog Luc Goossens (KU Leuven) gespecialiseerd in eenzaamheid bij kinderen en jongeren. "Ze zitten in een leeftijdsgroep waarin erg veel verandert, veel verandering kan tot eenzaamheid leiden."

Veel jongeren hebben nochtans een druk sociaal leven, maar dat hoeft eenzaamheid niet uit te sluiten. "Eenzaamheid heeft niets te maken met te weinig sociale contacten, maar wel met de kwaliteit van die sociale contacten", zegt Goossens. "Daarenboven hebben jongeren vaak al te grote verwachtingen die niet altijd even gemakkelijk worden ingelost."

Het jonge volkje is erg actief op sociale media, helpt dit bij het voorkomen van eenzaamheid? "De invloed van sociale media hangt af van de reden waarom je er precies opgaat", legt Goossens uit. "Als je op Facebook gaat om bestaande contacten te onderhouden, dan ga je net minder eenzaam worden. Doe je het om nieuwe contacten te zoeken, omdat je zelf te weinig contacten hebt, dan word je er wellicht eenzamer van."

Tussen 25/02 en 28/03 heeft onderzoeksbureau Indiville in opdracht van VRT Nieuws 2.163 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar online en telefonisch bevraagd.

Meest gelezen