Politie raadt af om met auto naar Brussel te komen

De politie waarschuwt voor erg grote verkeershinder straks in het centrum van Brussel en op de Kleine Ring door de vakbondsbetoging. De politie raadt af om met de auto naar de hoofdstad te komen. Ook bij het openbaar vervoer in Brussel Ć©n Vlaanderen wordt grote hinder verwacht.
BELGA/VERSTRAETE

Vandaag betogen de drie vakbonden samen in Brussel. Er wordt geprotesteerd tegen de maatregelen die de regering-Michel genomen heeft bij de begrotingscontrole. Vooral het afschaffen van de 38 urenweek kan voor hen niet door de beugel. Er worden zo'n 50.000 manifestanten verwacht.

Wat is het parcours en wat zijn de alternatieven?

Wie niet deelneemt aan de actie maar wel in Brussel moet zijn, houdt het best rekening met ernstige verkeershinder.

De betogers verzamelen vanaf 8.30 uur aan het Noordstation en trekken vanaf 11.30 uur via de Koning Albert II-laan, Jacqmainpoort, Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerinlaan, Albertinaplein, Keizerslaan, Cellebroersstraat, Bogaardenstraat, Lemonnierlaan, en de Europa-esplanade naar het Zuidstation. De politie vraagt uitdrukkelijk om morgen de hele binnenstad en de Kleine Ring met de auto te vermijden.

Opgelet: rond 9 uur worden de inritten van de Leopold II-tunnel afgesloten ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort. Die worden pas opnieuw geopend in de vroege namiddag. Ook de uitrit Rogier aan de Kruidtuintunnel zal tussen 9 en 14 uur worden afgesloten. Als de betoging aan de Zuidlaan aankomt, zal het verkeer in de Hallepoorttunnel richting Zuid afgesloten worden. Het verkeer zal ter hoogte van de Blaesstraat worden omgeleid richting Bareel van Sint-Gillis.

Openbaar vervoer: vooral hinder bij De Lijn en MIVB

De NMBS rijdt normaal gesproken vrij normaal, zeker voor wie -net als de betogers- met de trein naar Brussel moet. Bij De Lijn en de MIVB is de dienstregeling minder zeker. Beide vervoersmaatschappijen waarschuwen dat er door de actie vermoedelijk ernstige hinder zal zijn.

"Het is heel moeilijk om al precies te kunnen inschatten hoeveel medewerkers zullen deelnemen en hoe groot de hinder op het net zal zijn", klonk het gisteren bij de MIVB. "We stellen alles in het werk om de voornaamste lijnen te bedienen." Soortgelijke geluiden zijn te horen bij De Lijn. "Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kunnen we pas de ochtend zelf inschatten."

Voor gedetailleerde informatie kijkt u het best de websites na:

- MIVB
- De Lijn
- NMBS

Als alternatief binnen Brussel zelf zijn er natuurlijk nog de taxidiensten en is er de fiets.

En na vandaag?

Na de betoging morgen volgt volgende week op 31 mei een manifestatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront in de openbare sector. Een maand later, op 24 juni, organiseert de socialistische bond ook een nationale staking, de christelijke en liberale vakbonden nemen die dag niet deel aan de staking.

De vakbonden hebben ook al acties aangekondigd voor het najaar. Op 29 september plannen ze een derde grote betoging en op 7 oktober, bij de tweede verjaardag van de regering-Michel, volgt een nieuwe nationale staking in gemeenschappelijk vakbondsfront.

Meest gelezen