Sociale verkiezingen lokken fors minder werknemers naar stemhokje

Ruim 60 procent van de stemgerechtigde werknemers heeft haar of zijn stem uitgebracht bij de sociale verkiezingen. Dat blijkt uit gedeeltelijke cijfers van SD Worx. Vier jaar geleden was dat nog ruim 70 procent. De resultaten liggen wel in de lijn van die van 2012.
Pascal Broze

Vanavond zijn de sociale verkiezingen in ons land afgelopen. Dat zijn verkiezingen waarbij werknemers van ondernemingen met meer dan vijftig werknemers personeelsvertegenwoordigers kunnen kiezen voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Bij ondernemingen met meer dan honderd werknemers kiezen ze personeelsvertegenwoordigers voor de Ondernemingsraad.

SD Worx heeft de verkiezingen in zowat 25 procent van de bedrijven begeleid. In afwachting van de definitieve resultaten die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de loop van volgende week bekendmaakt, komt het sociaal secretariaat nu al met gedeeltelijke cijfers op de proppen op basis van het kwart van de verkiezingen dat het zelf heeft opgevolgd.

Daaruit blijkt dat de sociale verkiezingen dit jaar 61,41 procent van de stemgerechtigde werknemers naar het stemhokje hebben gelokt. Dat is heel wat minder dan in 2012. Toen bracht nog 70,17 procent van de stemgerechtigde werknemers haar of zijn stem uit.

SD Worx benadrukt de geografische verschillen. Zo ligt de opkomst hoger in regio's die de afgelopen jaren door herstructureringen zijn geraakt en waar de maakindustrie domineert, zoals Henegeouwen (78,35 procent) en Limburg (72,44 procent). Regio's die vooral van de dienstensector afhankelijk zijn, kennen dan weer een lagere opkomst. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt die bijvoorbeeld op 54,26 procent, in Vlaams Brabant op 57,22 procent.

ACV blijft de grootste

De gedeeltelijke resultaten van de sociale verkiezingen die SD Worx voorstelt, liggen dan weer grotendeel in de lijn van die van 2012. De christelijke vakbond ACV blijft de grootste. In bedrijven met tussen de vijftig en de honderd werknemers haalt de bond 53,27 procent van de stemmen (+0.80 procent). In bedrijven met meer dan honderd werknemers is dat 52,88 procent (+1,22 procent).

De socialistische vakbond ABVV boekt een licht verlies. In bedrijven met tussen de vijftig en de honderd werknemers rijft de bond 34,39 procent van de stemmen binnen (-1,99 procent). In bedrijven met meer dan honderd werknemers haalt de bond 33,90 procent (-1,72 procent).

De kleinere liberale vakbond ACLVB gaat er dan weer op vooruit met 12,34 procent van de stemmen in bedrijven met tussen de vijftig en de honderd werknemers (+1.19 procent) en 11,60 procent van de stemmen in bedrijven met meer dan honderd werknemers (+0.40 procent).

In een kwart van de bedrijven waar SD Worx de sociale verkiezingen begeleidde, vertegenwoordigt slechts 1 vakbond de werknemers in de overlegorganen. In 78 procent van de gevallen is dat het ACV, in 17 procent van de gevallen het ABVV en in 5 procent van de gevallen het ACLVB. Ondanks de goeie score voor het ACV, verliest de christelijke vakbond wel haar quasi-monopolie in de kleinere ondernemingen.

Meest gelezen