Pedro Brugada krijgt eigen hartcentrum in IJsland

Hartspecialist Pedro Brugada krijgt in de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn eigen hartcentrum, dat naar hem wordt vernoemd. Dat schrijft Het Belang van Limburg en bevestigt Brugada aan onze redactie. In Reykjavik zal hij de functie van directeur combineren met lesgeven en wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit.
BELGA/LALMAND

IJsland zet de laatste jaren sterk in op medisch toerisme. Het medisch centrum van Brugada wordt een van de eerste grote projecten. De Belgisch-Spaanse cardioloog is wereldwijd beroemd en gerespecteerd voor het onderzoek naar en de behandeling van het naar het genoemde Brugadasyndroom, een erfelijke hartziekte die tot de plotse dood kan leiden.

"Het nieuwe cardiologische centrum in Reykjavik zal inderdaad mijn naam dragen, maar er is meer dan dat", vertelt Brugada. "De bedoeling is dat ik ter plaatse het operationele team samenstel en ondersteun met moderne technologie. Daarvoor zal ik putten uit de mensen die ik in de loop van mijn 40-jarige carrière getraind heb."

Directeur, onderzoeker én professor

De cardioloog benadrukt dat hij het centrum niet enkel gaat leiden. "Ik neem de rol op mij van directeur, of senior eigenlijk. Ik wil jonge mensen die vertrouwd zijn met de nieuwe technologie en kennis van cardiologie de kansen geven die ze verdienen. Ze moeten kunnen groeien in hun rol, en ik ga hen daarin bijstaan. Het is altijd mijn filosofie geweest om de nieuwe generatie zijn ding te laten doen."

Brugada zal zich in IJsland niet enkel beperken tot het klinische aspect van zijn beroep. "Naast mijn betrokkenheid bij het personeel van het medisch centrum en de concrete medische technieken ga ik lesgeven aan de Universiteit van Reykjavik. Het is ook de bedoeling dat ik daar onderzoek ga doen naar erfelijke cardiale aandoeningen."

En België?

De Belgisch-Spaanse professor is in ons land verbonden aan de VUB en heeft in Aalst zijn eigen privékliniek. Hij benadrukt dat zijn activiteiten in IJsland geen weerslag zullen hebben op zijn werk in België. "Ik word volgend jaar dan wel 65, maar van mijn pensioen is er nog helemaal geen sprake", lacht hij. "Ik houd het hier in België zeker niet voor bekeken."

Meest gelezen