Bijna 10.000 sociale woningen staan leeg

Er staan vandaag in Vlaanderen 9.779 sociale woningen leeg. Dat is een toename van 292 woningen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid An Moerenhout heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Met 80.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning is het volgens Moerenhout "te gek voor woorden" dat er bijna 10.000 sociale woningen leeg staan.

Van alle sociale woningen in Vlaanderen staan er momenteel 9.779 leeg. Dat is iets meer dan 6 procent van het totale patrimonium. Het gaat ook om een toename van 292 woningen tegenover vorig jaar.

"Te gek voor woorden", vindt Groen-politica An Moerenhout. "Bijna 80.000 kandidaat-huurders staan in de wachtrij voor een sociale woning. Intussen moeten deze mensen noodgedwongen een pand huren op de private huurmarkt waar zowel zij als de verhuurders te maken krijgen met betaalproblemen. Het is absurd dat er op hetzelfde moment bijna 10.000 sociale woningen leeg staan", aldus Moerenhout.

Zij wijst minister Homans met de vinger. "Dit toont dat Vlaams minister van Wonen Homans haar beleidsdomein Wonen niet goed beheert. De leegstand van sociale woningen neemt nog toe onder haar beleid", aldus Moerenhout. Volgens haar investeert Homans onvoldoende in de sociale woonsector.

Homans: "Recordbedrag aan investeringen"

Minister Homans weerlegt dat ze onvoldoende investeert. Ze wijst erop dat er vorig jaar voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro geïnvesteerd werd in sociale woningen. Dat budget werd onlangs nog eens verhoogd met 200 miljoen euro.

Daarnaast wijst Homans erop dat de structurele leegstand (in de eerste plaats leegstand door geplande renovaties) stabiel is gebleven. Bedoeling is die procedures te verkorten zodat de periode tussen het leegmaken van de woningen en de start van de renovatiewerken korter wordt. De niet-structurele leegstand (bv. leegstand voor kleine herstellingen tussen twee periodes van verhuring door) is gestegen. Maar dat wil Homans aanpakken door kijkdagen waarbij verschillende kandidaten tegelijk komen kijken zodat de periode tussen het vertrek van de vorige en de nieuwe huurder korter wordt.

Er is volgens Homans nog een mogelijke verklaring voor de stijging. "In 2015 zijn relatief veel nieuwe woningen opgeleverd. Als de sociale huisvestingsmaatschappij de datum van oplevering gebruikt als startdatum van de woning, dan krijg je een periode van niet-structurele leegstand tussen de oplevering en de eerste verhuring."

Meest gelezen