Hogescholen leren Vlaamse regering een lesje

Zowat 2.000 studenten en docenten van de Vlaamse hogescholen hebben vanmiddag een massa-les gehouden op het Martelaarsplein in Brussel. De les gold als aanklacht tegen de jarenlange besparingen in het hoger onderwijs. De hogescholen hebben almaar meer studenten maar er is steeds minder geld om hen goed op te vangen en te begeleiden, luidt het. Minister van Onderwijs Crevits kreeg een levensgrote buis overhandigd.

De voorbije zeven jaar is het aantal hogeschoolstudenten met 33 procent gestegen, maar de middelen daalden met 25 procent, ondanks de verhoging van het inschrijvingsgeld. "Hadden we een paar jaar geleden nog 7.000 euro per student, houden we nu maar 5.000 euro over. Voor Howest is dat zelfs maar 4.300 euro. Dat is ontoereikend", aldus directeur Lode De Geyter van de West-Vlaamse hogeschool, die het studentenbestand de jongste jaren met de helft zag toenemen tot 6.000 studenten.

"De symptomen zijn op iedere hogeschool in Vlaanderen zichtbaar: zieke docenten worden niet vervangen, stagebegeleiders zijn niet altijd beschikbaar, de aula's en labo's zitten overvol", beaamt zijn provinciegenoot en Vives-directeur Joris Hindryckx. Volgens de actievoerders hangt het financieringsbeleid van de Vlaamse hogescholen dan ook als een donkere wolk boven de toekomst van de hogescholen en hun studenten.

De hogescholen vragen de Vlaamse regering om het bedrag per student opnieuw op te trekken naar 7.000 euro. Een maximumgrens vastleggen op het aantal studenten behoort ook tot de mogelijkheden, klinkt het. Om de onderfinanciering van de Vlaamse hogescholen aan te klagen, loopt sinds enige tijd de campagne "Want wij zijn het waard".

Grote buis

Tijdens de actie op het Martelarenplein kreeg Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een verkorte professionele bachelor in de problematiek van de hogescholen aangeboden. "Dat kan vooral indruk maken bij uw collega's in de Vlaamse regering want wij willen u steunen voor meer middelen voor het onderwijs en het hoger onderwijs in het bijzonder", aldus de vertegenwoordiger van de hogescholen.

De voorzitter van VLHORA (Vlaamse Hogenscholenraad), Johan Veeckman, overhandigde Crevits een geheugenstick met daarop de eisen van de Vlaamse hogescholen en de handtekeningen van zowat 16.000 studenten.

"Mevrouw de minister, u bent op weg naar een buis", zei een woordvoerder van de Vlaamse studenten, waarop enkele studenten een enorme buis aandroegen. "Het is een buis voor de hele Vlaamse regering. Maar maak u geen zorgen. Wij als studenten weten dat er nog zoiets is als tweede zit. Wij zullen u begeleiden, maar als we u een goede tip mogen geven: wacht niet tot augustus want dan wordt het veel te zwaar."

Ludieke acties

Zowat 117.000 studenten op het thuisfront volgen de massa-les via een livestream. In verschillende hogescholen zelf is vandaag ook (ludiek) actiegevoerd.

Zo hielden de Antwerpse hogescholen Artesis Plantijn (AP), Karel de Grote, Thomas More én de Hogere Zeevaartschool - samen goed voor de helft van de helft van de studenten in de stad Antwerpen - een les op de Groenplaats.

En het personeel en de studenten van de West-Vlaamse hogeschool Howest kwamen vanmorgen werken met zwembandjes om de armen. "Het water staat hen aan de lippen en enkel zwembandjes én supergemotiveerd personeel houden hen het hoofd boven water", klonk het.

Meest gelezen