Jambon: "Besef dat het niet evident is voor de lokale korpsen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont begrip voor de weigering van de politiezone Ronse om nog manschappen af te staan aan de federale politie. Tegelijk vraagt hij ook begrip voor de uitzonderlijke situatie en de tijd die nodig is om de extra aanwervingen op federaal niveau rond te krijgen.

Korpschef Patrick Boel uit Ronse zei vandaag in de kranten van De Persgroep dat hij niet langer wil bijspringen voor grensbewaking tijdens de vluchtelingencrisis of de strijd tegen terreur. "Iedere dag inspecteurs afstaan lukt niet meer met ons kleine korps. De federale politie zit met een structureel personeelstekort dat wij niet langer kunnen en willen oplossen." Ook andere politiezones dreigen hun steun op te zeggen.

Minister Jambon beseft dat de situatie niet evident is voor sommige lokale korpsen. "We doen alles om de situatie houdbaar te houden, maar we hebben nu eenmaal te maken met grote crisissen zoals de vluchtelingencrisis, de problematiek van de transmigratie en de terreurdreiging", klinkt het op zijn kabinet. "Dat slorpt inderdaad mensen op."

Netto duizend mensen bij

Jambon onderstreept dat ze inspanningen doen om het evenwicht te behouden en dat er ook extra mensen worden aangeworven. 1.600 mensen komen er dit jaar bij en de komende twee jaar moet het personeelsbestand aandikken met telkens 1.400 manschappen, waardoor er netto duizend mensen zouden bijkomen. "Een ongeziene inhaalbeweging op het niveau van de federale politie dus, maar rekrutering en opleiding kosten nu eenmaal tijd", aldus het kabinet-Jambon. "Er is inderdaad jarenlang te zwaar bespaard."

Grote problemen door de weigering van enkele politiezones verwacht men bij de minister niet. "Uiteindelijk vinden we altijd een oplossing, we doen er alles aan om te zorgen dat de puzzel klopt." Zo wordt ook gewerkt aan nieuwe manieren van interne mobiliteit, om de planning zo efficiënt en oordeelkundig mogelijk te organiseren, luidt het nog.

Meest gelezen