RVA onderzoekt uitbetaling stempelgeld aan terroristen in cel

21 mensen die voor terrorisme zijn veroordeeld, hebben de voorbije jaren stempelgeld getrokken terwijl ze in de cel zaten. In totaal voor tienduizenden euro, zo blijkt uit onderzoek van onze redactie. Er loopt nu een onderzoek, want het is nog niet zeker of dat terecht of onterecht was. Iemand die in de gevangenis zit, heeft normaal geen recht op een werkloosheidsuitkering.

In ons land zijn op dit moment 104 mensen veroordeeld voor terrorisme. Een vijfde van die veroordeelden heeft volgens de laatste cijfers een werkloosheidsuitkering gekregen. "In totaal zijn er een 21-tal dossiers die lopen over heel België, waarbij veroordeelde Syriëstrijders uitkeringen gekregen hebben van de RVA", vertelt Jan Geysen, arbeidsauditeur Halle-Vilvoorde.

Onterecht of niet, dat moet het onderzoek nu uitwijzen. Maar één ding is zeker: wie in de cel zit, heeft geen recht op een uitkering. Toch hebben er zes van hen zelfs dit jaar nog geld gekregen.

"In Halle-Vilvoorde gaat het over twee personen, één zit in de gevangenis. En het gaat over iets meer dan 10.000 euro", aldus Geysen. Ook uit Brussel, Antwerpen, Charleroi, Dendermonde, Oostende en Hasselt worden namen van veroordeelden genoemd in het dossier. Opvallend: daar horen ook mensen bij uit het Sharia4Belgium-dossier.

RVA

Iemand die veroordeeld wordt en de gevangenis in moet, moet zelf de RVA verwittigen dat zijn uitkering moet worden stopgezet. Waarschijnlijk is het zo fout gegaan. In een reactie aan VRT Nieuws wijst de RVA, die de werkloosheidsuitkeringen uitbetaalt, dat de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan een automatische gegevensuitwisseling werkt. Zo zou het niet meer mogelijk zijn dat gedetineerden nog werkloosheidsuitkeringen zouden krijgen.

"We weten inderdaad dat het nuttig is dat de RVA weet wanneer iemand in hechtenis zit of niet meer in hechtenis zit", reageert Frank Robben van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. "We werken aan een gegevensuitwisseling tussen Justitie en de RVA en andere instellingen van de sociale zekerheid om daarmee rekening te kunnen houden. We hopen dat dat in de eerste helft van volgend jaar operationeel is."

Wie onterecht uitkeringen zou hebben ontvangen, riskeert tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Meest gelezen