Kritiek op actie luchtverkeersleiders: "Duizenden passagiers gegijzeld"

Er komt heel wat kritiek op de actie van enkele luchtverkeersleiders van Belgocontrol waardoor er vanavond amper vliegverkeer mogelijk is. Vooral binnen de luchtvaart en de toeristische sector zelf wordt er scherp gereageerd.

De CEO's van verschillende Belgische luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en bagageafhandelaars hebben vanavond in een gezamenlijke mededeling de luchtverkeersleiders opgeroepen tot verantwoordelijkheid.

"We betreuren ten zeerste de acties van sommige luchtverkeersleiders van Belgocontrol die zonder aanzegging de Belgische luchtvaartactiviteiten lamleggen, en dit amper tien dagen na de gedeeltelijke hervatting van de activiteiten op Brussels Airport na de dodelijke aanslagen van 22 maart", zeggen de CEO's.

"Met deze actie worden duizenden passagiers gegijzeld en komen de activiteiten in gevaar van alle spelers in de Belgische luchtvaartsector en van de 70.000 werknemers die direct of indirect afhangen van het overleven van de sector."

De aanslagen van 22 maart hebben het land zwaar getroffen en het imago van België zwaar geschaad, vervolgen ze. "De lopende acties bij Belgocontrol maken deze reeds zeer moeilijke situatie nog erger en hebben een belangrijke negatieve impact op de Belgische economie en de vele werknemers die technisch werkloos zijn sinds de aanslagen."

"We roepen de luchtverkeersleiders en hun vakorganisaties op om de lopende acties onmiddellijk stop te zetten en de normale activiteiten te hervatten, zodat duizenden passagiers hun eindbestemming kunnen bereiken en de sector kan overleven. We nodigen alle partijen uit om zonder uitstel het sociaal overleg te hervatten", zo besluiten de toplui van de Belgische luchtvaart in hun gezamenlijke verklaring.

De brief werd ondertekend door de CEO van Brussels Airport Company, de CEO van Brussels Airlines, de CEO van TUI Western Region, de CEO van Brussels South Charleroi Airport, de general manager Thomas Cook Belgium, de Managing Director Hubs Benelux & France DHL Express, de chairman en CEO van Aviapartner en tot slot de CEO van Swissport Belgium.

IATA: "Kwaadaardig"

De internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen IATA is scherp in een persbericht. "Deze actie van de luchtverkeersleiders is een slag in het gezicht van alle medewerkers van de luchtvaartmaatschappijen en luchthaven die hard gewerkt hebben om Brussel opnieuw te verbinden met de rest van de wereld na de verschrikkelijke terroristische aanslag van drie weken geleden."

Volgens topman Tony Tyler kan er enkel sprake zijn van "kwaadwilligheid", aangezien de actie niet is aangekondigd. "Als we niet kunnen rekenen op het eenvoudige menselijke fatsoen van dergelijke professionals, dan is het tijd dat de overheid een manier vindt waarop de luchtverkeersleiding gegarandeerd blijft."

AEA: "Luchthaven wordt gekaapt"

Volgens de Europese koepel Association of European Airlines (AEA), die 22 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt waaronder Brussels Airlines, wordt de luchthaven die aan het bekomen is van de terroristische aanslagen "gekaapt".

De organisatie "veroordeeld ten strengste de wilde stakingsacties". "Dit valt niet te geloven", zegt CEO Athar Husain Khan. "Een luchthaven die langzaamaan herstelt van de terroristische aanvallen, wordt nu gekaapt door de de vakbond van de luchtverkeersleiders."

A4E: "Actie kon niet fouter vallen dan nu"

En ook bij Airlines for Europe (A4E) - die een zevental luchtvaartgroepen groepeert - heerst er ongeloof. "Dit valt niet te geloven en toont geen solidariteit met de mannen en vrouwen bij de luchtvaartmaatschappijen en op de luchthaven die zo veel mogelijk vluchten in de lucht willen krijgen." De actie kon "nooit fouter vallen dan nu".

Travel Express Benelux: "Terreur van rotverwende luchtverkeersleiders"

En dat vindt ook Britta Baeke, de hoofdredactrice van Travel Express Benelux. "Nadat de hele Belgische reisindustrie al wekenlang haar slaap en sociaal leven opgaf om vakantiegangers toch maar op hun reisbestemming te krijgen, krijgt die hardwerkende industrie vandaag opnieuw een onverwachtse dreun", klinkt het in een persbericht.

"Pas weer rechtgekropen en moeizaam op weg naar een normale werking, wordt de sector nu opnieuw gegijzeld door terreur", zo staat te lezen. "De terreur van rotverwende luchtverkeersleiders die zich - mokkend omdat ze hun zin niet krijgen - het recht toe-eigenen om onze nationale luchthaven opnieuw plat te leggen en daardoor ons land volledig belachelijk te maken naar de internationale wereld toe."

"Niet in staat nu te werken"

De Gilde van Luchtverkeersleiders ontkent ondertussen formeel dat er is opgeroepen tot enige actie. "Wij hebben onze mensen geïnformeerd over het akkoord dat eenzijdig is goedgekeurd. Er was veel onbegrip", zegt Björn Borrey in "Het Journaal".

"Veel collega's zijn niet in staat om nu te werken. Voor deze job moet je honderd procent gecontroleerd zijn. Wij betreuren ook dat dit nu gebeurt, maar het is de directie die deze timing gekozen heeft."

Meest gelezen