Belgische banken scoren ondermaats op maatschappelijke thema's

Het beleid van de Belgische banken is nog niet voldoende aangepast aan belangrijke maatschappelijke thema's als klimaat, natuur en mensenrechten. Dat blijkt uit een update van de scores van de duurzame bankengids BankWijzer. “De banken zetten kleine stappen, maar zijn niet ambitieus genoeg”, aldus FairFin, trekker van BankWijzer in België.
AP2009

Bankwijzer evalueert het beleid van banken op acht thema's die een belangrijke impact hebben op de duurzaamheid van de economie en de samenleving, zoals klimaat, natuur, en mensenrechten. De resultaten tonen aan dat alle banken in België te laag scoren, behalve Van Lanschot, VDK en Triodos.
"De investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen. Banken moeten meer doen dan winst maken om de transitie naar een duurzame economie mogelijk te maken," aldus Frank Vanaerschot van FairFin.

Naast deze beleidsevaluatie, deed FairFin deed ook een praktijktest. Ze selecteerden een aantal bedrijven die recent in opspraak kwamen wegens schandelijke praktijken en gingen na of en voor welke bedragen de banken die bedrijven financieren. Uit die praktijktest blijkt bijvoorbeeld dat Deutsche Bank en BNP Paribas als enige grote bedragen investeren in het nucleair wapenbedrijf Lockheed Martin. Ook Belfius, die gemiddeld een even lage score haalt als BNP Paribas, investeert in schadelijke bedrijven als ExxonMobil en Total, maar wel voor veel kleinere bedragen.

Klimaat

Investeringen in fossiele brandstoffen liggen al langer maatschappelijk onder vuur. Een aantal banken legt wel al strengere criteria op voor de financiering van steenkool, “maar de sector is nog ver weg van wat de klimaatwetenschap ons voorschrijft dringend te doen”, zegt Vanaerschot. Zo investeren Deutsche Bank, ING en BNP Paribas honderden miljoenen euro's in olie- en gasgigant ExxonMobil.

KBC en Belfius hebben wel aan BankWijzer laten weten aan een update van hun investeringsbeleid te werken.

Maatschappelijke discussie

De organisaties achter BankWijzer reiken met deze website de hand uit om samen de de discussie over de maatschappelijke impact van investeringen te blijven voeren. Via de website van Bankwijzer kunnen klanten aan hun bank en de buitenwereld laten weten dat ze van banken verwachten dat ze deze thema's serieus nemen en hun huiswerk maken. Ze kunnen ook van bank veranderen, als ze hun bank helemaal niet meer zien zitten.

Meest gelezen