"Overleg vanuit België met IS over aanslagen"

De terroristen van Brussel en Parijs stonden in contact met de terreurgroep IS in Syrië om te overleggen over de aanslagen die ze planden. Dat blijkt uit een geluidsdocument dat op de computer van een van de terroristen van Zaventem is gevonden. Dat heeft de Franse krant Libération gemeld, het nieuws is aan de VRT-redactie bevestigd.
www.aurorebelot.com
De laptop werd gevonden in een vuilnisbak in de Max Roosstraat in Schaarbeek.

Het geluidsbestand stond op de laptop van Ibrahim El Bakraoui, een van de twee terroristen die zichzelf opbliezen op de luchthaven van Zaventem. Die laptop werd na de aanslagen teruggevonden in een vuilnisbak in de Max Roosstraat in Schaarbeek, bij het appartement waar de terroristen de aanslagen voorbereid hebben en van waaruit ze in de ochtend van 22 maart vertrokken naar de luchthaven.

"Het geluidsbestand is een opname van een of meerdere gesprekken tussen een van de terroristen hier en iemand in Syrië", zegt VRT-justitiejournalist Philip Heymans. "Wie de persoon in Syrië is, weten we niet precies. In dat gesprek zouden ze een beetje zitten brainstormen over mogelijke doelwitten in ons land én in Frankrijk. Ze zouden overleggen over hun tactiek, over hoe ze precies moeten toeslaan."

Mohamed Abrini, de lang gezochte derde terrorist van Zaventem, heeft verklaard dat het netwerk opnieuw wilde toeslaan in Frankrijk, maar in snelheid werd genomen door het onderzoek en daarom besliste in Brussel toe te slaan. Volgens Libération noemde hij daarbij het EK Voetbal in Frankrijk komende zomer. Het federaal parket wil daar niets over kwijt. "We geven geen commentaar over eventuele doelwitten", zegt het parket. Er wordt nu een onderzoek geopend naar schending van het geheim van het onderzoek, omdat allerlei informatie naar Libération gelekt is.

De laptop van Ibrahim El Bakraoui blijkt een waardevolle bron van informatie te zijn voor de speurders. Hij bevatte onder meer namen van verschillende verdachten die intussen opgepakt zijn. Ook het testament van Ibrahim El Bakraoui stond erop.

Meest gelezen