Asielzoekers die amok maken, kunnen opvang verliezen

Asielzoekers die ernstige overtredingen begaan of de regels in het opvangcentrum met de voeten treden, kan Fedasil voortaan definitief het recht op opvang ontzeggen. Ook kan de directie van het opvangcentrum beslissen hun zakgeld - zowat 7,5 euro per week - maximaal vier weken in te trekken. Dat heeft de regering-Michel beslist.
Kurt Desplenter

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had in februari in de Kamer al aangekondigd dat hij het sanctiereglement in de Opvangwet wilde aanscherpen. Die wet schrijft vandaag zeven mogelijke sancties voor wanneer een asielzoeker een overtreding begaat tegen de regels in de opvangstructuren.

De zwaarste sanctie is de tijdelijke uitsluiting gedurende Ć©Ć©n maand uit de opvang. Die periode was voor Francken echter niet voldoende en mocht zelfs worden opgetrokken tot een definitieve uitsluiting. De ministerraad is de staatssecretaris daar nu in gevolgd. Fedasil, het agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers, krijgt de mogelijkheid amokmakers definitief het recht op opvang te ontzeggen.

"2015 werd helaas ontsierd door veel vechtpartijen in onze asielcentra. Dat leidde tot 62 tijdelijke uitsluitingen", weet Francken. "Amok in onze centra is ontoelaatbaar, want daar worden de oprechte vluchtelingen, waaronder veel families met kleine kinderen, het slachtoffer van. Die mensen zijn op de vlucht voor oorlog en vervolging. Aan hen moeten we opvang kunnen geven waar rust, veiligheid en respect te allen tijde gegarandeerd zijn. Daartoe krijgt Fedasil nu de mogelijkheid rotte appels definitief uit het opvangnetwerk te verwijderen. Een grote stap vooruit."

De ministerraad keurde nog een bijkomende sanctie goed. Zo kan de centrumdirectie beslissen bij wangedrag of een overtreding van de huisregels het zakgeld voor asielzoekers maximaal vier weken in te houden.

Een asielzoeker heeft recht op materiƫle hulp gedurende het onderzoek van hun asielaanvraag. Het gaat daarbij om de basisbehoeften, zoals een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij. Daarnaast krijgt de asielzoeker zakgeld. De website van Fedasil preciseert dat het niet gaat om financiƫle steun, maar om een beperkt bedrag voor dagelijkse behoeften. In een opvangcentrum bedraagt het bedrag zowat 7,5 euro per week. In een woning van een OCMW of een ngo gaat het om 60 euro per week, indien de asielzoekers zelf voor hun levensonderhoud moeten zorgen. Daarmee moeten ze voedsel kopen voor drie maaltijden per dag, maar ook hygiƫnische producten.

Meest gelezen