SP.A. wil onderwijs met "vliegtuigloopbaan" aantrekkelijker maken Auteur: Ellen Maerevoet

ma 21/03/2016 - 08:32 Ellen Maerevoet Oppositiepartij SP.A heeft een plan om de loopbaan van leerkrachten opnieuw aantrekkelijker te maken. Centraal daarin staat het principe van de "vliegtuigloopbaan".

SP.A berekende dat het lerarenkorps in 2025 te oud, te blank en te ongeschoold zal zijn als het beleid niet wijzigt. Volgens Caroline Gennez heeft het beroep aan aantrekkelijkheid ingeboet. "Vroeger was de normaalschool de universiteit van de gewone man", zegt ze in Het Nieuwsblad. "Nu proberen jongeren eerst aan de universiteit om daarna voor leraar te studeren. Het is een soort van watervalsysteem zoals we dat in het middelbaar kennen."

VRT

SP.A lanceert het voorstel van de vliegtuigloopbaan die uit drie fases bestaat. In de eerste periode, de startbaan, krijgen beginnende leraren een vaste opdracht binnen één scholengemeenschap, zodat ze niet in constante werkonzekerheid leven zolang ze niet vastbenoemd zijn. "We willen jonge leerkrachten de zekerheid geven dat ze een eerste periode in het onderwijs kunnen blijven", legt Gennez uit. "We zouden hen een vast contract van 5 jaar bij een scholengemeenschap aanbieden, niet noodzakelijk met een volledig lessenrooster vanaf dag 1, maar wel met ruimte om lessen voor te bereiden, om wat minder lang dan een volledig rooster per week voor de klas te staan." 

De zenitbaan is de hoofdmoot van het lerarenberoep. Leerkrachten zijn vastbenoemd en moet zich maximaal concentreren op het lesgeven. Tijdens de fase van de landingsbaan kunnen leraren, in het vooruitzicht van hun pensioen, hun lesopdracht afbouwen. In plaats daarvan kunnen ze bijvoorbeeld andere leraren ondersteunen.